Login
 Forum
 
 
Thesis topic proposal
 
Szöveti és kinetikai változások mozgásszervi betegségekben és fejlődési rendellenességekben

THESIS TOPIC PROPOSAL

Institute: Semmelweis University, Budapest
clinical medicine
Károly Rácz Doctoral School of Clinical Medicine

Thesis supervisor: György Szőke
Location of studies (in Hungarian): Semmelweis Egyetem, Ortopédiai Klinika
Abbreviation of location of studies: SE


Description of the research topic:

Roux és Wolf (1870) óta foglalkoznak a tartó és mozgatóapparátus kutatói a forma és funkció egymásra hatásával. Végső fokon erre vezethető vissza a csontok károsodása és gyógyulási folyamatai, átépülésük, a deformitások spontán korrekciója, az erőviszonyoknak megfelelő alakváltozás.
Ezek a történések a század elején még csak pathológiai leleteken és röntgen felvételeken voltak demonstrálhatók, de napjainkban már szubmikroszkóposan és molekuláris szinten is bizonyíthatók.
A tartó és mozgató apparátus alkotó elemei mesenchymális eredetűek, így alapvetően fontos kutatási terület a fiziológiás vagy regenerációs folyamatában fellépő mesenchymális fejlődés, valamint kóros alakulásának tanulmányozása.
A kutatási témák ezen nagy terület egy-egy részét célozzák meg.
A végtaghosszabbítás aranykorát élő ortopédsebészi eljárás a komplikációk komoly veszélyével. Alapvető szövettani, fiziológiai ismeretekkel ezek csökkenthetőek.
Ezen vizsgálatok fontos eleme a nyújtás hatására mint mechanikai ingerekre bekövetkező, strukturális szöveti, sejt vagy molekuláris szinten bekövetkező változások tanulmányozása. Fejlődési rendellenességekben rendszerbetegségben visszaigazolhatóak a fejlődéstani histogenetikai folyamatok és biokémiai szinten is értelmezhetőek, ugyanakkor viszont biofizikai oki vagy okozati magyarázatot is adhatnak.
A tartó és mozgatóapparátus fő funkciója a mozgás, járás és tartás. Ennek tanulmányozására a funkcionális anatómia specializált ága foglalkozik és főszerep jut a mozgásanalysisnek, járásvizsgálatnak. A különböző ortopédiai betegségekben a korrekt műtéti indikációhoz már hozzátartozik a járásvizsgálat is korszerű laboratóriumban.
A degenerativ mozgásszervi betegségekben a porcsejtek és az alapállomány viselkedésének mikroszkópos, szubmikroszkópos és a regenerációs vizsgálatok azok, amelyek a gyakorlat számára is hasznosítható eredményekre vezethetnek.
A törésgyógyulás kapcsán végzett biomechanikai vizsgálatok közvetlen hatással lehetnek a töréskezelésre.
A kutatásban résztvevők a vázolt témakörökben már dolgoztak és értek el eredményeket.

Number of students who can be accepted: 3

Deadline for application: 2021-05-31

 
All rights reserved © 2007, Hungarian Doctoral Council. Doctoral Council registration number at commissioner for data protection: 02003/0001. Program version: 2.2358 ( 2017. X. 31. )