Login
 Forum
 
 
Thesis topic proposal
 
Zoltán Szeberin
A vaszkuláris és extravaszkuláris kalcifikáció szerepe az ateroszklerózis progressziójában

THESIS TOPIC PROPOSAL

Institute: Semmelweis University, Budapest
clinical medicine
Károly Rácz Doctoral School of Clinical Medicine

Thesis supervisor: Zoltán Szeberin
Location of studies (in Hungarian): SE
Abbreviation of location of studies: SE


Description of the research topic:

Háttér:
Hazánkban, mint számos fejlett országban, a haláloki statisztikák vezető helyén a kardiovaszkuláris megbetegedések állnak, melyeknek hátterében az ateroszklerózis feltételezhető. Jól ismert jelenség, hogy bizonyos ateroszklerózisban szenvedő betegeknél súlyos artériás kalcifikáció mutatható ki (úgymint diabéteszes, urémiás betegek), míg másokban alig található mész az érfalban. Tudjuk, hogy fokozott érfal meszesedés, fokozott kardiovaszkuláris kockázatot jelent.
Az intra- és extraarteriális kalcifikáció szabályozásában egy májban termelődő glikoprotein, a fetuin-A is részt vesz. In vitro vizsgálatokban és állatkísérletekben a fetuin-A gátolja a kalcium sók precipitációját és a hidroxiapatit képződését. In vivo korábbi vizsgálatok igazolták, hogy összefüggés van a krónikus alsó végtagi érbetegek artériás kalcifikációja és a fetuin-A szérumszintje között, és szignifikáns különbség van a különböző etológiájú aorta aneurizmás betegek szérum fetuin-A szintjében.
A K vitamin antagonisták mind az emberben és mind az egérben fokozott plakk kalcifikációt okoznak, feltételezhetően a kalcifikációt gátló mátrix Gla-protein termelődésének gátlása révén. A szív- és érrendszeri megbetegedésben szenvedő betegek egy jelentős része szed tartósan K vitamin antagonista hatású gyógyszert.
Cél:
Célunk az, hogy kimutassuk az intra- és extraarteriális kalcifikációt befolyásoló tényezőket, úgymint a fetuin-A glikoprotein szintje és az érfal meszesedésének súlyossága, illetve a tartós antikoaguláns (Syncumar, Marfarin) szedés és az artériás kalcifikáció közötti összefüggéseket. Szeretnénk arra választ találni, hogy van-e különbség a K vitamin antagonistát szedők szisztémás kalcifikációjának mértékében, illetve hogy potencírozza-e valamelyik vizsgált faktor az artériás kalcifikációt az antikoagulánst szedőkben. Ezenkívül megvizsgálnánk az új típusú antikoagulánsok (dabigatran, rivaroxaban) hatását az artériás kalcifikációra.
Módszer:
A Semmelweis Egyetem Városmajori Szív és Érgyógyászati Klinikáján kezelt koszorúsér (és pitvarfibrilláló), illetve perifériás érbetegeit hasonlítanánk össze egy kontrollcsoporttal (budakalászi projekt), figyelembe véve az alábbi faktorokat: demográfiai adatok, Framingham rizikótényezők, dohányzás, BMI, gyógyszerek-szedési időtartam, laboreredmények (HbA1c, keratinin, GFR, koleszterin, triglicerid, LDL, HDL, CRP), carotis ultrahang vizsgálat (intima-media thickness (IMT), kalcifikáció, sztenózis), fennálló diabétesz, urémia, illetve új típusú antikoagulánsok szedése. A betegcsoportokon belül mérnénk a coronaria rendszer kalcifikációját CT-vel (Agatston score), és ultrahanggal bizonyos predilekciós helyek érfal kalcium lerakódását (Calcium score 0-7: aorta és mitrális billentyű, carotis oszlások, infrarenális aorta, femoralis communisok), valamint az operált betegeknél a kivett plakkok analízisét végeznénk el.

Number of students who can be accepted: 3

Deadline for application: 2021-05-31

 
All rights reserved © 2007, Hungarian Doctoral Council. Doctoral Council registration number at commissioner for data protection: 02003/0001. Program version: 2.2358 ( 2017. X. 31. )