Login
 Forum
 
 
Thesis topic proposal
 
Neisseria gonorrhoeae fertőzések és antibiotikum rezisztencia molekuláris genetikai diagnosztikája

THESIS TOPIC PROPOSAL

Institute: Semmelweis University, Budapest
clinical medicine
Károly Rácz Doctoral School of Clinical Medicine

Thesis supervisor: Ferenc Rozgonyi
Location of studies (in Hungarian): Semmelweis Egyetem, Bőr, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinika
Abbreviation of location of studies: SE


Description of the research topic:

A Neisseria gonorrhoeae fertőzések mikrobiológiai diagnosztikája a hagyományos mikrobiológiai módszerekkel csak a betegből történő közvetlen tenyésztéssel eredményes, tekintettel a kórokozó rendkívüli érzékenységére a környezeti hatásokra. Ez limitálja az N. gonorhoeae antibiotikum rezisztenciájának vizsgálatát is.
E téma célja az N. gonorrhoeae fertőzések PCR alapú diagnosztikai vizsgálata akut és krónikus, valamint ismétlődő esetekben összehasonlítva a hagyományos módszerekkel. A vizsgálat alapját az N. gonorrhoeaera specifikus gének jelenlétének kímutatása jelenti
cervix-, urethraválladékból, ejaculatumból, prostata massatumból és massage utáni vizeletből.
A PCR-rel pozitiv esetekből tenyésztéssel is megkiséreljük a kórokozó kimutatását annak érdekében, hogy meghatározhassuk feno- és genotipusos antibiotikum rezisztenciáját. Ugyanakkor megkiséreljük a rezisztencia gének kimutatását közvetlenül a vizsgálati anyagból is. A tenyésztésses feldúsított törzsek klonális összetartozását pulzáló mezejű gélelektroforézissel vizsgáljuk.

Number of students who can be accepted: 3

Deadline for application: 2021-05-31

 
All rights reserved © 2007, Hungarian Doctoral Council. Doctoral Council registration number at commissioner for data protection: 02003/0001. Program version: 2.2358 ( 2017. X. 31. )