Login
 Forum
 
 
Thesis topic proposal
 
Klára Rosta
Terhességi során jelentkező endokrinológiai kórképek etiológiája és patogenezise

THESIS TOPIC PROPOSAL

Institute: Semmelweis University, Budapest
clinical medicine
Károly Rácz Doctoral School of Clinical Medicine

Thesis supervisor: Klára Rosta
Location of studies (in Hungarian): Semmelweis Egyetem, I. sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika
Abbreviation of location of studies: SE


Description of the research topic:

Az endokrin rendszer működésének zavara számos szülészeti és nőgyógyászati kórkép hátterében felismerhető. A policisztás ovárium szindróma, az endometriózis, és számos egyéb, infertilitást, menstruációs zavarokat és következményeit okozó kórkép összefüggésbe hozható a kóros hormonális működéssel. A terhesség során megváltozott hormonális és immunológiai szabályozás terhességhez kötődő betegségekhez vezethet, mint pl. a gesztációs diabétesz mellitus (GDM), a preeclampsia és a HELLP szindróma. Ezen betegségek prevalenciáját és incidenciáját nehéz valósághűen megadni, mivel a világ különböző tájain különböző kritériumok alapján diagnosztizálják őket és hiányoznak a megfelelő statisztikai adatok is. A policisztás ovarium szindróma (PCOS) a reproduktív korban levő kaukázusi nők kb. 5%-nál, az endometriosis 10-20%-nál, a gesztációs diabétesz kb. 3-5%-nál a preeclampsia 5-8%-nál fordul elő.
Érdekes megfigyelni, hogy a fenti betegségek hátterében a valószínűsíthető genetikai prediszpozíció mellett megfigyelhető az un. kardiovaszkuláris rizikófaktorok halmozott jelenléte a betegekben (obezitás, magas vérnyomás, dyslipidaemia), az intermedier anyagcsere folyamatainak kóros működése és számos esetben az inzulin rezisztencia is megjelenik.
A nőgyógyászati endokrinológiai tárgykörébe tartozó betegségek mindegyike rövid távú, de életet veszélyeztető ( pl. HELLP szindróma) és hosszú távú szövődményekkel társulhat, melyek mind az anya, mind pedig a magzat egészségét veszélyeztetik. Ez utóbbi miatt az American Heart Association 2011-ben gesztációs diabéteszt, a preeclampsiát és a terhesség indukálta hipertóniát bevonta a magasabb kardiovaszkuláris kockázatot okozó betegségek csoportjába. Munkacsoportunk a szülészet-nőgyógyászathoz kapcsolódó endokrin kórképek hátterében álló klinikai, immunológiai és genetikai tényezőket kívánja vizsgálni klinikai, endokrinológiai és metabolikus paraméterek mérésével, képalkotó eljárások segítségével, és molekuláris biológiai és genetikai módszerek felhasználásával. A patológiás nőgyógyászati és szülészeti, dominálóan endokrin eltérésekkel társuló betegségek lehetséges kóroki tényezők közül a zsírszövet endokrin szabályozó szerepét és a máj központi anyagcsere szabályozó szerepét tervezzük vizsgálni vitro és in vivo vizsgálatok során, mivel a fent említett patológiás állapotok egy részében különösen fontos szerepe van az inzulin rezisztenciának. A terhesség alatt kialakuló betegségekben a feto-maternalis egység egymásra kifejtett hatását részletesebben elemezzük, feltételezve, hogy a genetikailag és immunológiailag idegen magzatnak és placentának szerepe lehet az egyes betegségek kialakulásában.
A kutatás során a Ph.d hallgatót bevonjuk a fenotípus meghatározásokba, régi és új betegek adatainak összesítésébe. Részt vehet a genetikai vizsgálatokban (RNS, DNS izolálás, számos PCR alapú módszer elsajátítása, kvalitatív és kvantitatív analízisek) és eredményeinek statisztikai elemzésében. Hormonvizsgálatok során megismerkedhet az ELISA, stb. módszerekkel.

Number of students who can be accepted: 3

Deadline for application: 2021-05-31

 
All rights reserved © 2007, Hungarian Doctoral Council. Doctoral Council registration number at commissioner for data protection: 02003/0001. Program version: 2.2358 ( 2017. X. 31. )