Login
 Forum
 
 
Thesis topic proposal
 
Subspeciest, esetleg külön alfajt képeznek-e a Staphylococcus genusban az MRSA törzsek?

THESIS TOPIC PROPOSAL

Institute: Semmelweis University, Budapest
clinical medicine
Károly Rácz Doctoral School of Clinical Medicine

Thesis supervisor: Ferenc Rozgonyi
Location of studies (in Hungarian): Semmelweis Egyetem, Bőr, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinika
Abbreviation of location of studies: SE


Description of the research topic:

A klinikai megfigyelések és tapasztalatok egybehangzóan azt mutatják, hogy a methicillin-rezisztent Staphylococcus aureus ( MRSA) törzsek súlyosabb fertőzéseket és nagyobb arányú letalitást okoznak mint a methicillin- szenzitiv S. aureus (MSSA) törzsek. A laboratóriumi fenotipusos vizsgálatok pedig jelentős külömbségeket eredményeztek az MRSA és MSSA szaporodási ütemében, zsirtartalmában és antibiotikum rezisztenciájában. Indokolt tehát feltételezni, hogy a methicillin rezisztenciát eredményező genetikai változás olyan mértékben megváltoztatja az MRSA tulajdonságait, hogy a Staphylococcus fajon belül az MRSA törzsek külön alfajt képeznek.
Ez bizonyítandó vagy cáfolandó, vizsgáljuk a kromoszómális patogenitási és virulencia gének gyakoriságát PCR-rel, továbbá a gének struktúráját multilocus sequence typing (MLST) módszerrel ugyanazon törzsből szétválasztott MRSA és MSSA szubpopulációban. Amennyiben jelentős különbségeket találunk, megvizsgáljuk ezek fenotipusos kifejeződését in vitro és in vivo patogenitási és virurencia modellekben.

Number of students who can be accepted: 3

Deadline for application: 2021-05-31

 
All rights reserved © 2007, Hungarian Doctoral Council. Doctoral Council registration number at commissioner for data protection: 02003/0001. Program version: 2.2358 ( 2017. X. 31. )