Login
 Forum
 
 
Thesis topic proposal
 
Péter Nyirády
ANDROLÓGIAI BETEGSÉGEK KORSZERŰ KLINIKAI ÉS KISÉRLETES KUTATÁSA

THESIS TOPIC PROPOSAL

Institute: Semmelweis University, Budapest
clinical medicine
Károly Rácz Doctoral School of Clinical Medicine

Thesis supervisor: Péter Nyirády
Location of studies (in Hungarian): Semmelweis Egyetem Urológiai Klinika
Abbreviation of location of studies: SE


Description of the research topic:

Az állandóan bővülő urológiai- andrológia tudományág jelenleg legnagyobb társadalmi érdeklődésre számottevő két legfontosabb területe a férfimeddőség és a szexuális díszfunkciók legnagyobb csoportját képező merevedési zavarok. Magyarországon a demográfiai mutatók kedvezőtlen alakulása következtében a humán reprodukció kérdése a társadalmi és társadalompolitikai érdeklődés középpontjába került és egyben lendületet adott a meddőséget kiváltó okok kutatásának.
Egyik fontos feladat lenne a férfimeddőséget okozó megbetegedések hazai epidemiológiájának pontos ismerete, a megelőzés lehetséges módjainak feltárása, a korszerű diagnosztika és kezelés klinikai és kísérletes módszereinek kidolgozása, azok elemzése. Az erektilis diszfunkció jelentőségét gyakori előfordulása adja. Nemzetközi statisztikai adatok szerint 1995-ben 152 millió férfi volt érintett. A statisztikai előrejelzések 2025-re, 322 millióra prognosztizálják ezt a számot. Pontos hazai adatok nem állnak rendelkezésre, de statisztikai becslések szerint jelenleg ezer férfi lakosra évi 29 új megbetegedés jut (az ED valamilyen formája). Tehát népbetegségként számon tartott, gyógyszeres terápiát igénylő megbetegedések száma jelentősen emelkedik az aktív szexuális életet élő férfiak körében. A diabateszes és hypertoniás populáció, valamint az életkor kitolódása komoly rizikófaktorként jelentkezik az ED Vonatkozásában.

Number of students who can be accepted: 3

Deadline for application: 2021-05-31

 
All rights reserved © 2007, Hungarian Doctoral Council. Doctoral Council registration number at commissioner for data protection: 02003/0001. Program version: 2.2358 ( 2017. X. 31. )