Login
 Forum
 
 
Thesis topic proposal
 
Zoltán Papp
Új molekuláris biológiai módszerek a prenatalis diagnosztikában

THESIS TOPIC PROPOSAL

Institute: Semmelweis University, Budapest
clinical medicine
Károly Rácz Doctoral School of Clinical Medicine

Thesis supervisor: Zoltán Papp
Location of studies (in Hungarian): Semmelweis Egyetem
Abbreviation of location of studies: SE


Description of the research topic:

A praenatalis diagnosztikai módszerek segítségével a magzat méhen belüli egészségi állapotának tanulmányozása a program célja. Az invazív diagnosztikai módszerek, így a genetikai amniocentesis, a chorionboholy-mintavétel, valamint a modern nem-invazív diagnosztikai módszerek során nyert mintákból a legújabb molekuláris biológiai technikákkal nyílik lehetősége a Ph.D. hallgatóinknak megismerkedni.
A nem-invazív módszerek bevezetésére óriási társadalmi igény van. Programunkban e módszerek hatékony és biztonságos bevezetését tűztük ki célul. Jelentős lépéseket tettünk a magzati sejtek kimutatására anyai vérből FISH és microarray technika alkalmazásával.
A „szabad” DNS kimutatása is nagyon bíztató eredményeket mutat, kidolgoztuk a magzat nemének és Rh vércsoportjának a meghatározását. További vizsgálatokat tervezünk a „szabad” DNS eredetének a megfejtésére, valamint annak rutin diagnosztikai felhasználására.
A következő laboratóriumi módszerek megismerésére és alkalmazása lehetséges a program során:

Fluoreszcens PCR és DNS fragmens analízis
A fluoreszcens PCR során a primer pár egyike fluoreszcens festékkel jelölt. A jelöléssel a kimutatás érzékenysége jelentősen megnövelhető. A PCR során keletkezett fragmentumok kapilláris elektroforézissel történő elválasztásakor ezek mérete és az alkalmazott fluoreszcens jelölés alapján kapunk információt. Különböző fluoreszcens festékek kerülnek felhasználásra. A festék és a méret kombinációk megválasztásával lehetséges multiplex PCR reakció végzése, így a klinikánkon alkalmazásra került a leggyakoribb számbeli kromoszóma rendellenességek kimutatására.

A valósidejű (real-time) PCR
Az eljárás során a keletkező PCR termék mennyisége folyamatosan monitorizálható fluoreszcens festékek, vagy próbák felhasználásával. A thermál cycler és fotométer kombinálásával lehetséges minden egyes ciklus után a keletkezett PCR termék kimutatása és azok mennyiségének a meghatározása ismert mennyiségű DNS standard felhasználásával. A technológiai fejlődés napjainkra lehetővé teszi akár egyetlen kiindulási molekula biztos meghatározását is a mintában. A kvantitatív valósidejű PCR alkamazható a génexpresszió meghatározására, mikroorganizmusok, egynukleotidos polimorfizmus, mutációk, deléciók és kromoszóma transzlokációk kimutatására.

Microarray módszer
Kollaborációban lehetséges a különböző mintákból a vizsgálatok során az egyes betegségek eredetének a meghatározása a génexpresszióban mutatkozó különbségek alapján. Új beavatkozási lehetőségekre nyújt alkalmat a hálózatok feltérképezése. A methyláció microarray módszerrel történő kimutatása is új diagnosztikai lehetőségek sorát nyitja meg.

Number of students who can be accepted: 3

Deadline for application: 2021-05-31

 
All rights reserved © 2007, Hungarian Doctoral Council. Doctoral Council registration number at commissioner for data protection: 02003/0001. Program version: 2.2358 ( 2017. X. 31. )