Login
 Forum
 
 
Thesis topic proposal
 
Hemopoetikus őssejtek klinikai alkalmazása

THESIS TOPIC PROPOSAL

Institute: Semmelweis University, Budapest
clinical medicine
Károly Rácz Doctoral School of Clinical Medicine

Thesis supervisor: Tamás Masszi
Location of studies (in Hungarian): Fővárosi Önkormányzat Egyesített Szent István és Szent László Kórház-Rendelőinté
Abbreviation of location of studies: SE


Description of the research topic:

A hemopoetikus őssejt-átültetés klinikai alkalmazása az utóbbi évtizedeknek az egyik legjelentősebb áttörése a hematológiai betegségek gyógyításában. Igazi tárháza a klinikai hematológiai kutatásoknak: részben még annyira új, hogy minden állandóan változik, s ezért tudományos megfigyelésekért kiált, másfelől annyira már klinikai gyakorlat, hogy az esetszám alkalmas lehet a következtetések levonására. Centrumunkban csak a 2008-as évben 197 átültetés történt.

A témakör magába foglalja a transzplantációs technikák és szövődmények értékelését. A transzplantációs technika részproblémája, pl. a malignus én nem malignus hematológiai betegségek transzplantációs előkészítése (kondicionáló kezelés), az allogén transzplantációk előtt szükséges graft versus host betegség (GVHD) profilaxisok alkalmazása, a megfelelő immunszuppressziv előkezelés. Ugyancsak transzplantációs technikai probléma az egyes őssejtforrások (csontvelő, mobilizált vérőssejt, illetve köldökvér) alkalmazása. Beteganyagunk lehetővé teszi a fenti transzplantációs technikai kérdésekhez kötődő sajátosságok tudományos feldolgozásának lehetőségét.
Mód nyílik a megtapadás, a kilökődés illetve az egyéb transzplantációs szövődmények tanulmányozására, is mint pl. a heveny és a krónikus graft versus host betegség, a haemorrhagiás cystitis, a venookluzív májbetegség, a graft elégtelenség. Külön figyelmet érdemelnek a transzplantáció következtében évekkel később kialakuló szervi szövődmények, endokrin műdödési rendellenességek, infertilitás, autoimmun jelenségek, másodlagos malignitások avagy a psychoszociális változások követése.
Külön fejezet az átültetést követő infektív szövődmények tárháza, az immunszupresszió következtében fellépő bakteriális, vírus és gomba infekciók előfordulásának, illetve kezelésének és kimenetelüknek a vizsgálata.
Kutatási téma lehet az egy- egy betegségben elvégzett átültetések kimenetelének a vizsgálata, diagnózisok szerint.
Végül a témához tartozik a hemopoetikus őssejtek alkalmazásának egyelőre még nem a klinikai rutinhoz tartozó alkalmazása, vagyis a kialakulóban levő őssejt terápiás eljárások használata az ún. regeneratív őssejt-terápia például kardiológiai ( ischaemiás myocarduim kárososás vérképző őssejtekkel történő gyógyítása) vagy angiológiai ( obliteráló verőérbetegség regenerativ őssejt-kezelése) vonatkozásban.

Elképzelésem szerint az érdeklődő PhD hallgatóval történt megbeszélés alapján lehet majd a témakörön belül résztémát választani, s az annak megfelelő dolgozat címét konkrétan kialakítani.

Number of students who can be accepted: 3

Deadline for application: 2021-05-31

 
All rights reserved © 2007, Hungarian Doctoral Council. Doctoral Council registration number at commissioner for data protection: 02003/0001. Program version: 2.2358 ( 2017. X. 31. )