Login
 Forum
 
 
Thesis topic proposal
 
Zoltán Zsolt Nagy
A műlencse implantáció speciális vonatkozásai

THESIS TOPIC PROPOSAL

Institute: Semmelweis University, Budapest
clinical medicine
Károly Rácz Doctoral School of Clinical Medicine

Thesis supervisor: Zoltán Zsolt Nagy
co-supervisor: Péter Vámosi
Location of studies (in Hungarian): SE
Abbreviation of location of studies: SE


Description of the research topic:

A szürke hályog műtétet követő műlencse beültetés az utóbbi 30 évben folyamatosan fejlődik, mivel változik a műtéti technika és változnak a beültethető műlencsék is. Ezzel összefüggésben nap mint nap számos új tudományos vizsgálódásra számot tartó kérdés merül fel. A következő kutatásra érdemes területeken kínálunk lehetőséget a téma iránt érdeklődő PhD hallgatóknak:

1. Prospektív study keretében vizsgálni lehet különböző haptika feszítő erejű egytestű műlencsék tokban való elhelyezkedését és beágyazódását a posztoperatív szak első 3 hónapjában Scheimpflug elven működő vizsgálóeszköz (Pentacam), valamint réslámpa fotózás segítségével. Összehasonlítható a centrálódás, a tilt és kiértékelhetők a hátsó toki redők.

2. A teljes műlencse átmérő valószínűleg befolyásolja a műlencse tokban való elfordulását beültetés után, azaz a rotációs stabilitást. A magyar műlencse gyártó, a Medicontur Orvostechnikai Kft. szponzorálna egy olyan kutatást, ami egyébként azonos geometriájú és anyagú, de különböző teljes átmérőjű műlencsék rotációs stabilitását vizsgálja. Az így szerzett tapasztalatok közvetlenül felhasználhatók lehetnek a gyártmányfejlesztésben.

3. A második műlencseként beültetett ún. AddOn műlencsével eredményesen korrigálhatók a különféle refrakciós hibák, valamint utólag is biztosítható a beteg számára a multifokalitás. A módszer újszerű, kevés az irodalma, van helye további vizsgálódásnak. A fentieken túl az AddOn műlencse implantáció szóba jöhet a negatív diszfotopszia tüneteinek enyhítésében is, mely tünetcsoport vizsgálatában a témavezetőnek komoly, nemzetközi szinten is elismert tapasztalata van.

4. Retrospektive összehasonlítható lenne két, olyan betegcsoport, akiken secunder műlencse implantáció történt, transscleralisan- vagy az irishez fixálva a hátsó csarnok lencsét. Mindkét betegcsoportban mára több mint 60 beteg gyűlt össze, 10 év körüli átlagos követési idővel, ami nemzetközi szinten is érdeklődésre tarthat számot.

5. Retrospektíve érdemes lenne összehasonlítani két eltérő anyagú és geometriájú műlencse (Medicontur 860FAB és SN60WF Alcon) mellett a kialakult secunder cataractát, valamint a műlencse anyagában kifejlődött mikrovakuólákat, amit a szakirodalomban „glisteningsként” említ. A két vizsgálat a legadekvátabb módon a fent említett Pentacam készülékkel végezhető el. A vizsgálódás értékét növeli, hogy a rendelkezésre áll két olyan nagyszámú betegpopuláció, amit egy operatőr (a témavezető) azonos technikával operált, és a műtétek átlagosan 4 éve történtek.


6. Dr. Vámosi német mintára korábban kifejlesztett egy közeli vízustáblát, a Radner olvasótábla magyar nyelvű változatát. A Radner olvasótábla alkalmas a közeli látóélességet és az olvasási sebesség egyidejű vizsgálatára és ilyen módon valódi élethelyzetnek megfelelően válik értékelhetővé a különféle műlencsét kapott betegek olvasási képessége. A Radner olvasótábla használatával szeretnénk összehasonlítani egy monofokális, két különböző elven működő multifokális, egy alkalmazkodó műlencse beültetésen átesett betegcsoport közeli látásteljesítményét.
A fenti vizsgálatokhoz szükséges műszeres háttér legnagyobb részben a Péterfy Sándor utcai Kórház Szemészeti osztályán rendelkezésre áll. A Pentacam HD készüléket a Medicontur Orvostechnikai Kft. biztosítja. Emellett Prof. Dr. Nagy Zoltán Zsolt felajánlotta a SE Szemészeti Klinikájának segítségét a műszeres vizsgálatokat illetően.

Number of students who can be accepted: 3

Deadline for application: 2021-05-31

 
All rights reserved © 2007, Hungarian Doctoral Council. Doctoral Council registration number at commissioner for data protection: 02003/0001. Program version: 2.2358 ( 2017. X. 31. )