Login
 Forum
 
 
Thesis topic proposal
 
Katalin Károlyházy
Neurológiailag kompromittált betegek fogászati ellátása

THESIS TOPIC PROPOSAL

Institute: Semmelweis University, Budapest
clinical medicine
Károly Rácz Doctoral School of Clinical Medicine

Thesis supervisor: Katalin Károlyházy
Location of studies (in Hungarian): SE
Abbreviation of location of studies: SE


Description of the research topic:

A téma elnevezése: Neurológiailag kompromittált betegek fogászati ellátása.

Általános tapasztalat, hogy a neurológiailag kompromittált betegek szájállapota, és fogpótlással való ellátottsága elmarad az egészséges populációéhoz képest, így célul tűztük ki ennek alátámasztását statisztikai adatokkal is.
Eddigi közleményeinkben rávilágítottunk arra, hogy mivel az epilepszia heterogén megbetegedés változóan súlyos tünetekkel és lefolyással, célszerűnek tűnt kategorizálnunk őket sztomatológiai elláthatóságuk szempontjából, terápiás útmutatót javasolva adequate fogászati ellátásukhoz. Négy csoportot állítottunk föl, figyelembe véve a rohamok formáját - különös tekintettel a rágóapparátus érintettségére-, a rohamok gyakoriságát, és a betegek mentális állapotát. Epidemiológiai szűrővizsgálatunk számadatait a sztomatológiai elláthatóság első 3 osztálya szerint csoportosítottuk. Az I-ső osztály fogászati ellátása egyezik az egészségesekével, a II. osztályban enyhébb, a III. osztályban szigorúbb megkötéseket alkalmazunk. A IV. osztályban a mentális állapot csak sürgősségi beavatkozást tesz lehetővé. A III. osztályban (gyakori grand mal rohamok előfordulása) jelentkeztek a legrosszabb értékek a szájállapot tekintetében. Az izoláció és iniciatíva hiány miatt kevesebb gondot fordítanak szájállapotukra, a fogmegtartó kezelések elmaradnak. Protetikai osztályba sorolásuk romlik, hamarabb elfogatlanodnak, rontva életminőségüket. A fogpótlások tervezésekor mérlegelni kell a rágóapparátust érő, rohamok okozta többletterhelést, hiszen a rágóízmok klonizációja a betegek 77,2%-ánál, a grand mal rohamok a betegek 96,1%-ánál, oralis automatizmusok a betegek 9%-ánál fordult elő.
Jelen konkrét PhD téma célkitűzése –e munka folytatásaként az epilepsziás betegek temporomandibuláris izületi diszfunkciójának előfordulását térképezi fel epidemiológiai szűrővizsgálat alapján.
A szimplex és komplex parciális rohamok együtt járnak az arc, ajak, nyelv ritmikus rángásával, klonizációjával, a grand mal rohamok pedig tónusos-klónusos görcsökkel, megterhelvén a rágóizületet. A bázis antiepileptikumok, mint a carbamazepine, és valproát tartós szedése osteopéniát és osteoporozist is okozhat, mely temporomandibuláris izületi elváltozást hozhat létre. Fogpótlások hiányában kialakul az izületi diszfunkció leggyakoribb oka a kóros okklúzió, mely parafunkciós mozgásokhoz vezethet.
Aktuálisan folyó kutatásunkban:
- Vizsgálni kívántuk az általános anamnézis adataiban fellelhető eltérést az epilepsziás és kontroll csoportban ( iskolai végzettség, foglalkozás, dohányzás) és a neurológiai vonatkozású adatokat ( a betegség kezdete, a rohamok típusa, gyakorisága, a sztomatológiai elláthatóság osztálya, az antiepileptikumok típusa, dózisa).
-Vizsgálni kívántuk a rágóízmok fájdalmának intenzitását algométer segítségével, mely adat pozitív korrelációt mutat az izom tónusával, és a myofasciális fájdalom mértékével. Regisztrálni kívántuk a fájdalom következtében kialakuló esetleges életminőség romlást, az izület funkciójának beszűkülését, a parafunkciós szokásokat ( pl. rágógumi, körömrágás).
-Vizsgálni kívántuk a fájdalommentes maximális szájnyitást, valamint a passzív szájnyitás mértékét milliméterben. A mandibula oldalmozgásainak mértékét, az állkapocs izület hangjelenségeit, az állkapocs izület és az arc myofasciális fájdalmát, valamint a rágóizomzat fájdalmát annak eszközös vizsgálatával.
-Vizsgálni kívántuk a fogazati státusz állapotát az epilepsziás és a kontroll csoportban.
-Vizsgálni kívántuk a fix, a részleges lemezes, és a teljes lemezes fogpótlások jellemzőit, és a foghiány pótoltságának mértékét (protetikai index) mindkét csoportban.
Az eredményeket az epilepsziás betegek fent említett sztomatológiai osztályozása szerint is csoportosítjuk, összehasonlítva a 3 osztály adatait egymással és a kontroll csoporttal is.
Az epilepszia és a TMD kapcsolatának vizsgálata az irodalomban fellelhető cikkek alapján főleg a roham okozta izületi elváltozások kutatására összpontosít. Az irodalomban nem található olyan cikk, mely célja a neurológiailag egészséges és epilepsziás betegek TMI vizsgálati eredményeinek összehasonlítása, így ez hiánytpótlónak tekinthető.
Bár e kutatási témában már számos cikk megjelent a téma tág, és további PhD kutatási terület kidolgozásának lehetőségét rejti magában ( pl. Parkinson kórban szenvedők fogászati ellátása stb).


Deadline for application: 2021-05-31

 
All rights reserved © 2007, Hungarian Doctoral Council. Doctoral Council registration number at commissioner for data protection: 02003/0001. Program version: 2.2358 ( 2017. X. 31. )