Login
 Forum
 
 
Thesis topic proposal
 
Zsombor Lacza
Őssejt átültetés terápiás lehetőségei a támasztó és mozgató szervrendszerben

THESIS TOPIC PROPOSAL

Institute: Semmelweis University, Budapest
clinical medicine
Károly Rácz Doctoral School of Clinical Medicine

Thesis supervisor: Zsombor Lacza
Location of studies (in Hungarian): Semmelweis Egyetem
Abbreviation of location of studies: SE


Description of the research topic:

A regenerációs orvostudomány legjobban felhasználható eszköze az őssejt. Az endogén multipotens őssejtek, pl. a csontvelő sejtjei, képesek segíteni a sérült szövetek regenerációját, amelyet kimutattak többek között izomsérülések esetén. A károsodott izomsejtek regenerációjában részt vevő újdonképződött sejtek többsége a lokálisan megtalálható szövetspecifikus őssejtekből (szatellita sejtekből) származik, míg kisebb részük a csontvelőből a keringés útján jut el a sérült területre, ahol funcionálisan ép harántcsíkolt izommá alakul. Ez a mechanizmus legrobosztusabban a vázizomban működik, de megtalálható szívizomban és a központi idegrendszer területén. A csont és porcszövet őssejtekből történő endogén regenerációja kevéssé ismert.

Előzetes eredmények:
Pakánymodellben agy illetve izomtrauma létrehozása hideglézió segítségével. A károsodás mértékének vizsgálata in vivo funkcionális mérésekkel. Embrionális illetve sejtkultúrából származó mezenchimális őssejtek beültetése szisztémásan illetve lokálisan a károsodott területbe.
1, Agyi trauma és regeneráció embrionális őssejtek segítségével {Lacza et al., 2003, Brain Res Brain Res Protoc, 11, 145-54; Lacza et al., 2003, Int J Mol Med, 12, 153-9}
2, Sejtfúzió kimutatása in vivo őssejt átültetés után {E. M. Horváth et al., 2006, Neurosci. Lett, in press}
3, Izomerő és állóképesség növelése őssejtbeültetés segítségével egészséges állatokban. Az előzetes eredmények kimutatták, hogy rendszeres edzés és heti egyszeri szisztémás őssejt beültetés után a kezelt állatcsoport mind az állóképességi mind az izomerő tekintetében 11 hétig vizsgálva jobban teljesített mint a kontroll csoport. A további vizsgálatok a beépített őssejtek beépülésének követésére irányulnak

Kísérleti célkitűzés:
1, Állatkísérletes modellben vizsgálni az izom, porc, és csont sérülések regenerációját őssejt-beültetés illetve endogén őssejtes repopuláció révén.
2, In vitro humán kísérletek a csontvelői őssejtek izom, porc és csontszövet irányú differenciációjának vizsgálatára. Mezenchimális őssejtek differenciációjának elősegítése és szövetépítés szerves és szervetlen mátrixok alkalmazásával.
3, Őssejtek és homológ csont illetve porcszövet in vitro tenyésztése és szövetépítés auto-transzplantátum létrehozása céljából.
4, A nemzetközi gyakorlatban jelenleg is alkalmazott őssejtes terápiák meghonosítása, részvétel a hatékonyság növelését célzó nemzetközi kutatásban.

Number of students who can be accepted: 3

Deadline for application: 2021-05-31

 
All rights reserved © 2007, Hungarian Doctoral Council. Doctoral Council registration number at commissioner for data protection: 02003/0001. Program version: 2.2358 ( 2017. X. 31. )