Login
 Forum
 
 
Thesis topic proposal
 
A gesztációs diabétesz, mint a 2-es típusú diabétesz és a metabolikus szindróma előfutára

THESIS TOPIC PROPOSAL

Institute: Semmelweis University, Budapest
clinical medicine
Károly Rácz Doctoral School of Clinical Medicine

Thesis supervisor: Zsuzsa Kerényi
Location of studies (in Hungarian): Csepeli Egészségügyi Szolgálat, Diabetológia
Abbreviation of location of studies: CSESZ


Description of the research topic:

A szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának, valamint kockázati tényezőinek vizsgálata egyre intenzívebb mértékű, hiszen jelentősége világszerte egyre nagyobb. A mortalitási statisztikákban a kardiovaszkuláris okok jelentős szerepet játszanak, és ebben Magyarország az éllovasok egyike.
A kardiovaszkuláris halálozásban jelentős szerepe van a metabolikus szindrómának, mely az elhízás növekedésével egyre gyakrabban figyelhető meg. Mivel a gesztációs diabétesz (GDM) a metabolikus szindróma korai manifesztációja, tisztázni kivánjuk a kardiovaszkuláris rizikó faktorok előfordulási gyakoriságát szűrés során felismert GDM asszonyokban, valamint korábban GDM asszonyok kohortjában.
Vizsgálni szeretnénk a vérzsirok, a cytokinek, valamint az inzulinrezisztenciában jelentős adiponectin, leptin és rezisztin és a hypertonia szerepét, egyben utóbbi kialakulási mechanizmusának egyes kérdéseit. A diabétesz és a csontanyagcsere szabályozásában egyaránt szerepet játszó, és az érrendszert is befolyásoló osteoprotegerin hatását tovább akarjuk tisztázni. Előzetes eredményeink alapján a receptor-gén polimorfizmusok analizise és összefüggésük a metabolikus szindrómával sikerrel kecsegtető kérdésfeltevés. Az előzetes gesztációs diabétesz polimorbid állapothoz vezet, mely viszonylag fiatal korban jelentősen növeli a kardiovaszkuláris kockázatot. Az adatok kiértékelése elősegitheti ezen csoporton belül a fokozott kockázatú egyének jellemzőinek megismerését.
Mindezen vizsgálatokat gesztációs diabéteszben - terhesség során -, valamint –keresztmetszeti kohort vizsgálat formájában – GDM terhességet 1-2 évvel követően is vizsgálni kivánjuk, szénhidrátanyagcsere szempontjából igazoltan eltérés nélküli asszonyok csoportjaihoz hasonlítva.
Vizsgálni tervezett kérdések:
1. osteoprotegerin és összefüggései a metabolikus szindrómával és a sziv-érrendszeri betegségekkel
2. adiponectin és inzulinrezisztencia
3. rezisztin és jelentőségének vizsgálata
4. az endothelin és szerepe metabolikus szindrómában
5. receptor-gén polimorfizmusok vizsgálata: D-vitamin receptor-, ösztrogén-receptor és calcium-sensing receptor gén polimorfizmusok – és összefüggésük a metabolikus szindrómával és a kardiovaszkuláris kockázattal
6. a vizsgált kardiovaszkuláris kockázati tényezők adatainak részletes kiértékelése
7. mikro- és makrovaszkulárs szövődmények előfordulási gyakoriságának vizsgálata
Várható eredmények:
Vizsgálataink eredményei feltételezhetően igazolják, hogy az előzetes gesztációs diabétesz polimorbid állapothoz vezet, mely fiatal korban jelentősen növeli a kardiovaszkuláris kockázatot. Az adatok analizise elősegitheti ezen csoporton belül a fokozott kockázatú egyének jellemzőinek megismerését. Az asszonyok szűrése GDM-re a terhesség során, korai utánkövetésük és rendszeres ellenőrzésük azt követően – megfelelő motiváció mellett – preventiv jelentőségű lehet: csökkenthető mind a diabétesz és glukóz intolerancia, mind a sziv-érrendszeri szövődmények kockázata.

Number of students who can be accepted: 3

Deadline for application: 2021-05-31

 
All rights reserved © 2007, Hungarian Doctoral Council. Doctoral Council registration number at commissioner for data protection: 02003/0001. Program version: 2.2358 ( 2017. X. 31. )