Login
 Forum
 
 
Thesis topic proposal
 
Inhalációs gyógyszerek farmakológiája és szerepük a légúti gyulladásos betegségek kezelésében

THESIS TOPIC PROPOSAL

Institute: Semmelweis University, Budapest
clinical medicine
Károly Rácz Doctoral School of Clinical Medicine

Thesis supervisor: Gábor Horváth
Location of studies (in Hungarian): Semmelweis Egyetem, Pulmonológiai Klinika
Abbreviation of location of studies: SE


Description of the research topic:

A légutakat borító vékony folyadékfilm összetétele és egyéb kémiai jellemzői alapvető jelentőségűek a normál légúti funkciók biztosításában. Az elmúlt évek új felismerése, hogy obstruktív tüdőbetegségek (asztma és COPD) jellemzően légúti acidózis kialakulásával járnak együtt, amely kóros eltérésnek patofiziológiai szerepe azonban alig ismert. Légúti hámsejteken végzett in vitro vizsgálataink arra utalnak, hogy a légúti (lokális) pH viszonyok alakulása döntően befolyásolhatja az inhalációs terápia során alkalmazott készítmények felszívódását és ennek következtében azok kedvező farmakológiai hatásait. Az aktuális kutatási téma fő célkitűzése az in vivo légúti pH homeosztázis pontos megismerése, valamint a légúti pH és az inhalációs terápiában alkalmazott gyógyszerekkel elérhető hatás közötti összefüggések vizsgálata. A vizsgálatokból származó új ismeretek rávilágíthatnak a légúti pH viszonyok normalizálását célzó terápiás célkitűzések jelentőségére az obstruktív tüdőbetegségek komplex kezelésében.
Nemzetközi együttműködésben végzett korábbi vizsgálataink folytatásaként - az inhalációs kortikoszterodiok, valamint a beta2-adrenerg agonista és antikolinerg hörgőtágítók számos farmakológiai és terápiás aspektusához kapcsolódik a kutatási téma. A korábbiakban megismertük a légúti vaszkuláris rendszer véráramlásának asztmában bekövetkező változásait, az inhalációs kortikoszteroidok véráramra gyakorolt hatását, illetve a megváltozott légúti keringési viszonyok hatását az asztmában alkalmazott egyéb inhalációs készítmények terápiás effektusára. A farmakológiai hatások mellett közelebb jutottunk a terheléses asztmában fellépő légúti áramláskorlátozottság, a légúti véráramlás és a légutakban felszabaduló VEGF mértéke közötti összefüggés megértésében. In vitro kísérletekkel pontos információkat szereztünk a légúti hámsejtek gyógyszertranszportereiről, amelyek feltehetően nagy jelentőséggel bírnak az inhalációs szerek légúti felszívódásában. A légúti pH szabályozó szerepe mellett fontos eredmény a légúti gyógyszer transzporterek szerepének a tisztázása az asztma és a COPD kezelésében általánosan használatos kombinált inhalációs terápia eredményességében. Vizsgálataink rámutatnak arra, hogy az inhalációs kortikoszterodik és béta2-agonisták interakciójának középpontjában a légúti simaizomzat (vaszkuláris és bronchialis) gyógyszer transzporterei állhatnak. A kombinált inhalációs terápia széleskörű alkalmazása és az interakciós mechanizmus felismerése jelentőségének megfelelően a vizsgálati eredmények az European Respiratory Society és az American Academy of Allegy, Asthma and Immunology rangos elismeréseit is elnyerték.

Number of students who can be accepted: 3

Deadline for application: 2021-05-31

 
All rights reserved © 2007, Hungarian Doctoral Council. Doctoral Council registration number at commissioner for data protection: 02003/0001. Program version: 2.2358 ( 2017. X. 31. )