Login
 Forum
 
 
Thesis topic proposal
 
A craniomandibuláris diszfunkció és az általános egészség kapcsolata

THESIS TOPIC PROPOSAL

Institute: Semmelweis University, Budapest
clinical medicine
Károly Rácz Doctoral School of Clinical Medicine

Thesis supervisor: Péter Hermann
Location of studies (in Hungarian): SE - Fogpótlástani Klinika
Abbreviation of location of studies: SE


Description of the research topic:

Napjainkban vezető témakörré vált a fogászatban a temporomandibularisizület (TMI) és annak megbetegedései. Tudományos kutatásoknak és epidemiológigi vizsgálatoknak köszönhetően egyre többet tudunk a rágóizület működéséről és annak kóros elváltozásairól. A korábban homályba vesző tünetek és azok gyógyításának hiánya napjaink fogorvosi tudásának köszönhetően a terápia sikerességét vetítik előre. A craniomandibuláris diszfunkció (CMD) egy gyűjtőfogalom,szűkebb értelemben az állkapocsízület és az állkapocs mozgatását végző rágóizmok, tágabb értelemben az egész fej – nyak régió strukturális és funkcionális károsodásának leírására. Három fő tünete a fej- nyak terület fájdalma, a rendellenes állkapocsmozgások és az ízületben keletkező hangjelenségek. Elmondható, hogy a CMD kóreredete multifaktoriális, így a terápiáseljárások is széles skálán mozognak és multidiszciplináris szakorvosi csapat munkáját igényli.
A Semmelweis Egyetem Fogpótlástani Klinikáján működő állkapocsízület szakrendelésen naponta több páciens jelentkezik, akik egészségügyi állapotának romlása nem csupán a rágóizületben keletkező elváltozásokra korlátozódnak. Megfigyelhető összefüggés az általános egészségügyi állapot és az izületi diszfunkciók között, azonban a pontos összefüggések tisztázása a jövő kutatásainak feladata. Az állkapocsízületi problémákkal foglalkozó szakrendelések száma ma Magyarországon meglehetősen limitált, az igény a betegek részéről a képzett orvosok iránt egyre kifejezettebb, egyre több pácienst utalnak be Klinikánkra a kollégák, amely azt bizonyítja, hogy szükségünk van tudományosan is megalapozott szakmai irányelvekre.
Acraniomandibuláris diszfunkcióval rendelkező páciensek általános egészségi állapotának vizsgálata tehát aktuális és teljes egészében még feltáratlan téma.

Number of students who can be accepted: 3

Deadline for application: 2021-05-31

 
All rights reserved © 2007, Hungarian Doctoral Council. Doctoral Council registration number at commissioner for data protection: 02003/0001. Program version: 2.2358 ( 2017. X. 31. )