Login
 Forum
 
 
Thesis topic proposal
 
Magzati szívfejlődés rendellenségek és magzati szívritmuszavarok kóreredete és korai diagnosztikája

THESIS TOPIC PROPOSAL

Institute: Semmelweis University, Budapest
clinical medicine
Károly Rácz Doctoral School of Clinical Medicine

Thesis supervisor: Júlia Hajdú
Location of studies (in Hungarian): Semmelweis Egyetem, I. sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika
Abbreviation of location of studies: SE


Description of the research topic:

A Semmelweis Egyetem I.sz. Szülészeti és Nőgyógyászati klinikájának Magzati Echocardiographiás Laboratóriumában korszerű, nagy felbontóképességű, a magzati keringészavarok diagnosztikájában jelenleg alkalmazható összes mérés elvégzésére alkalmas ultrahangkészülékkel végezzük vizsgálatainkat. A legfontosabb célunk a magzati szívfejlődési rendellenességek és az esetlegesen életveszélyes állapotot eredményező működési zavarok kiszűrése. Vizsgálataink célja a kiszűrt fejlődési rendellenességek minél pontosabb feltérképezése, a társuló egyéb rendellenességek, kromoszóma elváltozások felismerése. Az esetlegesen bekövetkező elhalások mindegyikében részletes pathológiai vizsgálat történik, ha szükséges kiegészítő kromoszóma, amennyiben szükséges TANDEM vizsgálattal összekötve. Adatainkat számítógépes rendszerben gyűjtjük. A nagyszámú esetet tartalmazó adatbázisba prospekíven gyűjtjük vizsgálati adatainkat. Az adatok elemzésével újabb adalékokat keresünk a szívfejlődési rendellenességek kockázatának előrejelzéséhez, az esetleges genetikai vagy anyagcsere háttér felderítéséhez.
A magzatoknál hemodinamikai vizsgálatokat végzünk, elsősorban a méhen belüli magzati veszélyállapot előrejelzésére és a már fennálló keringészavar súlyosságának megítélésére. Vizsgáljuk a különböző hemodinamikai vizsgálómódszerek használhatóságát a kardiális és nem kardiális eredetű keringészavarok menedzselésében.
A magzati ritmuszavarok differenciáldiagnosztikájának új útjait keressük – a magzati kezelés hatékonyságának növelésére.
A magzati non-immun hydrops szindróma differenciáldiagnosztikájának pontosítása, a pathophysiológia tisztázása, a kezelési lehetőségek meghatározása, a kezelt betegek késői nyomon követése fontos adatokat szolgáltat a klinikai munkához.
A tudományos igényű utánkövetés megszervezése, a vizsgálatok elvégzése, az adatgyűjtés során kapott eredmények alapján pontosabb képet remélünk kapni a méhen belüli történésekről, azok befolyásolhatóságáról. Az eredmények alapján a beteg gyermek szüleinek adható tájékoztatás is egyre biztosabb alapokon nyugszik.
A különböző terhességi kórállapotok (anyai magas vérnyomás betegség, vesebetegség, súlyos cukorbetegség, HELLP syndroma) a lepényi működés zavarán keresztül, de véleményünk szerint bizonyos hormonszerű anyagok élettaninál magasabb vagy alacsonyabb termelődésén keresztül befolyásolják a magzat fejlődését. Az általában éretlen magzat kardiális állapotának döntő szerepe van a méhen belüli károsodások kialakulásában, illetve a méhen belüli elhalás bekövetkeztében. Ennek előrejelzésére alkalmas keringési változók használhatóságát vizsgáljuk.

Number of students who can be accepted: 3

Deadline for application: 2021-05-31

 
All rights reserved © 2007, Hungarian Doctoral Council. Doctoral Council registration number at commissioner for data protection: 02003/0001. Program version: 2.2358 ( 2017. X. 31. )