Login
 Forum
 
 
Thesis topic proposal
 
Gábor Fazekas
Fejlett technológia alkalmazása a rehabilitációban

THESIS TOPIC PROPOSAL

Institute: Semmelweis University, Budapest
clinical medicine
Károly Rácz Doctoral School of Clinical Medicine

Thesis supervisor: Gábor Fazekas
Location of studies (in Hungarian): Szent János Kórház
Abbreviation of location of studies: SZJK


Description of the research topic:

A rehabilitáció eredményesebbé tételének egyik lehetséges módja a fejlett technológia alkalmazása. A testi struktúrák és funkciók minél objektívebb módon történő felméréséhez, a döntéshozatal támogatásához, a funkciózavar csökkentését célzó tevékenységek (pl. gyógytorna, ergoterápia) során, a támogató környezet megteremtéséhez fejlesztés alatt állnak új technológiákat meghonosító eszközök. Ezek részben intézeti körülmények között alkalmazhatók, részben a telemedicina révén a betegek otthonában is felhasználhatók lehetnek. A háromdimenziós mozgáselemzés, a többcsatornás erő/nyomaték mérés, a dinamikus EMG, a tornáztatást illetve funkciófejlesztést segítő robotok, a szervízrobotok a legismertebb példái a fejlett technológia alkalmazásának. Külön csoportot képeznek az interneten keresztül alkalmazható állapotfelmérő és gyakorló programok. Ezen a területen fokozatosan jelennek meg olyan termékek, amelyek már nem csak kutatási körülmények között működőképesek, hanem a mindennapoknak is kezdenek részévé válni.

Háttérfeltételek:

Az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet orvos-mérnöki rehabilitációs kutatási programja és az ennek bázisát képező kutatólaboratórium 2000. óta foglalkozik a fejlett technológián alapuló, a mozgásszervi rehabilitációban alkalmazható állapotfelmérő módszerek (mozgáselemzés, kineziológiai EMG, erő-nyomaték mérés), valamint a mozgatórendszer károsodása következtében kialakult fogyatékosság csökkentését segítő gyógytornáztató robotok fejlesztésével. Ezek hátterét az Európai Bizottság 5-ös és 6-os számú kutatási keretprogramjai, valamint az Egészségügyi Tudományos Tanács pályázatán elnyert támogatás biztosította. Jelenleg indulás előtt áll az Európai Unió Ambient Assistive Living programja támogatásával egy fogyatékos személyek otthoni ellátását támogató robot fejlesztése (DOMEO-projekt). Emellett folyik a gyógytornáztató robot (REHAROB) továbbfejlesztése, valamint mozgáskárosodott betegek állapotfelmérése biomechanikai és elektrofiziológiai módszerekkel.

A PhD hallgatóknak a következő területeken van bekapcsolódási lehetősége a kutatómunkába:

• Féloldali bénultak felső végtagi gyógytornáját támogató robotrendszer továbbfejlesztése, tesztelése
• Mozgáskárosodott betegek állapotának felmérése háromdimenziós mozgáselemzés, dinamikus EMG, erő-nyomaték mérés alkalmazásával, standardizált mérési program kialakítása
• Idős személyek otthoni ellátását támogató robot fejlesztése, tesztelése

Javasolt kurzusok:

• Mozgástanulás és szabályozás (Csende Zsolt)
• Bevezetés a biometriába (Dinya Elek)
• Irodalomkutatási módszerek (Vasas Lívia)
• A tudományos kutatás módszertana és etikája (Csermely Péter)
• Kutatásmódszertan (Mészáros János, Zsidegh Miklós)

Javasolt folyóiratok:

• Rehabilitáció
• Ideggyógyászati Szemle/Clinical Neuroscience
• Journal of Rehabilitation Medicine
• European Journal of Physical and Rehabilitation Medicine
• International Journal of Rehabilitation Research

Number of students who can be accepted: 3

Deadline for application: 2021-05-31

 
All rights reserved © 2007, Hungarian Doctoral Council. Doctoral Council registration number at commissioner for data protection: 02003/0001. Program version: 2.2358 ( 2017. X. 31. )