Login
 Forum
 
 
Thesis topic proposal
 
Dániel János Erdélyi
Orvosi irányelvek összehasonlító vizsgálata

THESIS TOPIC PROPOSAL

Institute: Semmelweis University, Budapest
clinical medicine
Károly Rácz Doctoral School of Clinical Medicine

Thesis supervisor: Dániel János Erdélyi
Location of studies (in Hungarian): SE
Abbreviation of location of studies: SE


Description of the research topic:

Különböző országok és egy-egy országon belül különböző intézmények írott – főleg terápiás – irányelvei között jelentős különbségek vannak. Az eltérések hátterében más és más okok, pl. helyi történelmi okok, domináns elméletek, kultúrális háttérre visszavezethető eltérő klinikai gondolkodásmód, hagyományosan eltérő hangsúlyok állnak, vagy lehetnek elégtelen statisztikai erővel jellemzett vizsgálatok eredményei is. A klinikai irányelvek közt fellelhető különbségek némelyikének jelentősége meglepően nagy a betegekre nézve: invazív eljárások, hosszas hospitalizáció függhet attól, hogy melyik ajánlást, protokollt követi az ellátó, illetve a kezelést végző és a fenntartó intézmények számára hatalmasak a költségbeli eltérések.
A Ph.D. téma célkitűzése a különböző nemzetközi vagy országon belüli irányelvek különbségeinek feltárása és gyakorlati ellenőrzése. Az utóbbihoz olyan tanulmányok végzése szükséges, ahol egy-egy kérdéses pont (definíció, eljárások indikációja, vizsgálati algoritmus elemei, gyógyszerdózis, kontraindikációk) gyakorlati alkalmazhatósága, haszna, költségvonatkozásai vizsgálhatóak.
A Ph.D. téma nem kizárólagos, de kiemelt alterülete a gyógyszergenetika a hematológiában és onkológiában. Különösen a nagy genomikai adatbázisok létrejötte óta számos összefüggést írtak le genotípus csoportok vagy genotípus mintázatok és gyógyszerkinetikai, toxicitási, gyógyszerhatékonysági mutatók között. Nyílvánvaló, hogy sok gyógyszer esetében a testméret vagy életkor alapján számított adagolás csak a betegek egy részénél optimális, míg másoknál vagy toxikus, vagy hatás szempontjából elégtelen. A nagyszámú megjelent közlemény ellenére alig néhány gyógyszergenetikai összefüggés jutott el a gyakorlati alkalmazásig. Célunk inividualizált kezelési protokollok összevetése, pontosítása, költséghatékonyságának számíítása, végső soron molekuláris biológiai tényezőkre és klinikai faktorokra együttesen alapozott gyógyszerindikációk, kontraindikációk és gyógyszerdózis számítási irányelvek kidolgozása.


Deadline for application: 2021-05-31

 
All rights reserved © 2007, Hungarian Doctoral Council. Doctoral Council registration number at commissioner for data protection: 02003/0001. Program version: 2.2358 ( 2017. X. 31. )