Login
 Forum
 
 
Thesis topic proposal
 
Bőrre lokalizált és bőrtünetekkel járó szisztémás autoimmun kórképek vizsgálata

THESIS TOPIC PROPOSAL

Institute: Semmelweis University, Budapest
clinical medicine
Károly Rácz Doctoral School of Clinical Medicine

Thesis supervisor: Bernadett Hidvégi
Location of studies (in Hungarian): SE
Abbreviation of location of studies: SE


Description of the research topic:

A szisztémás autoimmun betegségek közül a scleroderma (lokalizált scleroderma/progresszív szisztémás sclerosis) alupuserythematodes különböző formái, adermatomyositis bőrtünetei sokszínűek, pathomechanizmusuk, kórlefolyásuk részben eltérő az egyéb szervekben zajló folyamatoktól, így kezelésük is eltérő lehet. A szisztémás autoimmun kórképek gyakran bőrtünetekkel indulnak. A korai diagnózis és korai kezelés egy-egy kórképnél a betegség lefolyását alapvetően meghatározza, ugyanakkor az egyes prognosztikai faktorok részleteiben nem ismertek. A biológiai terápiás kezelések ebben a betegségcsoportban ezidáig nem hoztak áttörést.
A téma célkitűzései:
Epidemiológiai adatok gyűjtése bőrre lokalizált autoimmun betegségekben, és bőrtünetekkel járó szisztémás autoimmun betegségekben. A fenti betegségek súlyosságának objektivizálása, a nemzetközi konszenzusok által meghatározott indexekkel. Új diagnosztikus módszerek bevezetése, a betegségsúlyosság meghatározására, terápiás hatékonyság megítélésére. Az un. shubokban zajló betegségekben a betegségaktivitást követően fellépő károsodások pl. calcinosisetiológiájának vizsgálata, új terápiás lehetőségek bevezetése. A betegség életminőségére gyakorolt hatásának vizsgálata, tekintettel arra, hogy a fenti bőrtünetek gyakran torzítóak és a beteg szociális izolációjához vezethetnek. A bőrgyógyászati autoimmun kórképek triggereinek vizsgálata;infekciók (molekuláris mimikri, szuperantigén hatás, proinflammatorikuscytokinek), tumorok, gyógyszerek, környezeti tényezők. Az autoimmun kórképek társulásának vizsgálata, a pathogenezis közös pontjainak vizsgálata; genetikai tényezők, infekciók, környezeti hatások. Prognosztikai faktorok vizsgálata a fenti betegcsoportokban. Új terápiás alternatívák vizsgálata.

Number of students who can be accepted: 3

Deadline for application: 2021-05-31

 
All rights reserved © 2007, Hungarian Doctoral Council. Doctoral Council registration number at commissioner for data protection: 02003/0001. Program version: 2.2358 ( 2017. X. 31. )