Login
 Forum
 
 
Thesis topic proposal
 
Károly Cseh
A veleszületett szív- és érrendszeri rendellenességek epidemiológiája, különös tekintettel a szülők foglalkozási expozíciójára

THESIS TOPIC PROPOSAL

Institute: Semmelweis University, Budapest
clinical medicine
Károly Rácz Doctoral School of Clinical Medicine

Thesis supervisor: Károly Cseh
Location of studies (in Hungarian): SE
Abbreviation of location of studies: SE


Description of the research topic:

A veleszületett fejlődési rendellenességek bár populációs szinten viszonylag ritkán fordulnak elő, mégis óriási hatással vannak az érintett családok életére, mindennapjaira. A veleszületett fejlődési rendellenességek számaMagyarországon folyamatosan emelkedett 1999 és 2006 között, majd egy enyhe csökkenést követően stagnálni kezdett. Ráadásul óriási különbségek figyelhetők meg országszerte, így például hat megyében szignifikánsan magasabb a fejlődési rendellenességek előfordulása. Mindezért keresni kell azokat az okokat, amivel megmagyarázhatókezek a tendenciák.

A magyar adatok alapján a veleszületett fejlődési rendellenességeken belül legnagyobb számban a szív- és érrendszert érintők fordulnak elő. Az utóbbi évtizedekben nagymértékben javultak a veleszületett szív- és érrendszeri fejlődési rendellenességekkel született újszülöttek életkilátásai, így sok olyan is megéli a felnőttkort, aki korábban nem. Számos tényező járulhat hozzá az ilyen állapotok kialakulásához, például kromoszóma eltérések, vírusfertőzés (pl. rubeóla), teratogén anyagok (pl. citosztatikumok, alkohol), oxigénhiány vagy ionizáló sugárzás. A megannyi tényező feltehetőleg egymással kölcsönhatásba lépve, a szív fejlődése szempontjából legérzékenyebb periódusban, tehát a 4. és 6. hét közötti időszakbanfejti ki hatását.

Sajnálatos módon viszonylag kevés olyan magyartanulmányt végeztek, amely a foglalkozási ártalmak szerepét vizsgálta volna.EzenPhD kutatás célja egyrészt felmérni a veleszületett szív- és érrendszeri fejlődési rendellenességek hazánkban előforduló területi gyakoriságát, valamint megvizsgálni a rendellenességek hátterében fellelhető foglalkozási eredetű, kémiai és fizikai kóroki tényezőkkel kapcsolatos expozíciót, és azonosítani a potenciálisan káros hatásokat.

A kutatás alapját a Veleszületett Rendellenességek Országos Felügyelet és Nyilvántartás (VRONY) adatbázisa képzi. A több évtizedre visszatekintő adatbázis világviszonylatban is egyedülálló, és a folyamatosan gyűjtött és rendszeresen elemzett adatok nagy segítséget nyújtanak a kutatók és klinikusok számára. Kiemelkedő ilyen szempontból a monitorozás és surveillance rendszerük.A veleszületett rendellenességek nyilvántartása a törvény által elrendelt módon történő bejelentéseken alapszik. Az adatbázisban megtalálhatók a legfontosabb személyi és egészségügyi adatok, amelyekkel becsülhetők aterhesség alatt ért hatások. Nemcsak a gyakorisági mutatók határozhatók megakár öt évtizedrevisszamenőleg, hanem azok a tényezők is, amelyek szerepet játszhatnak a rendellenességek kialakulásában.

Az adatok elemzésével fellelhetők azok az életmódbeli és foglalkozásbeli tényezők, amelyek hozzájárulhatnak a vizsgált rendellenességek kialakulásához. Az eredmények közlésével pedig növelhető a primer prevenció hatékonysága, útmutatást lehet adni a terhes gondozásban dolgozóknak, illetve az eredmények tükrébentovábbi ajánlások fogalmazhatók meg.

Number of students who can be accepted: 3

Deadline for application: 2021-05-31

 
All rights reserved © 2007, Hungarian Doctoral Council. Doctoral Council registration number at commissioner for data protection: 02003/0001. Program version: 2.2358 ( 2017. X. 31. )