Login
 Forum
 
 
Thesis topic proposal
 
István Berkes
Térdízületi sportsérülések

THESIS TOPIC PROPOSAL

Institute: Semmelweis University, Budapest
clinical medicine
Károly Rácz Doctoral School of Clinical Medicine

Thesis supervisor: István Berkes
Location of studies (in Hungarian): Semmelweis Egyetem, Testnevelési- és Sporttudományi Kar Egészségtudományi és Sportorvosi Tanszék
Abbreviation of location of studies: SE


Description of the research topic:

A sport jelentősége világszerte növekszik. Ennek következtében a sportsérülések, azon belül is főként a térdsérülések gyakoriságának folyamatos emelkedése figyelhető meg. A versenysportolók emelt szintű elvárása és a lakosság fokozódó rekreációs aktivitása paradigmaváltáshoz vezetett a térdsérülések ellátásában. A tudományos ismeretek bővülésének és a technológiai fejlődésnek köszönhetően a diagnosztikai módszerek egyre kifinomultabbak, a kezelési lehetőségek mind a konzervatív mind az operatív területen egyre bővülnek. Mindez a rehabilitáció felgyorsulásával és jobb gyógyulási eredményekkel jár.
A térdízületi sportsérülések ellátásának további fejlesztése elsősorban a következő területeken lehetséges:
• prevenció,
• műtéti technika (implantáció, transzplantáció),
• a gyógyulási-beépülési folyamatok molekuláris biológiai eszközökkel történő elősegítése, rehabilitáció (propriocepció),
• a sportképesség helyreállításának támogatása és objektív megítélése.

Mindezeknek megfelelően kutatásaink a következőkre koncentrálódnak:
• A sportolók térdízületi szalagsérüléseinek epidemiológiájára, különös tekintettel az elülső keresztszalag-szakadás női sportolóknál észlelhető gyakoribb előfordulására, a gyerek és serdülő sportolók szalagsérüléseire, s mindezek okaira.
• Az elülső keresztszalag rekonstrukciónál használt leginkább megfelelő pótlóanyag (graft) - rögzítési technika kidolgozására.
• A térdszalag - rekonstrukciókat követő rehabilitáció módszereinek objektív módszerekkel történő ellenőrzésére a hatékonyság javítása céljából.
• A térdízületi propriocepció javításának és helyreállításának lehetőségeire a prevenció és a rehabilitáció eredményességének fokozása érdekében.
Kutatásaink a mindennapi gyakorlattal szoros kapcsolatban levő klinikai kutatások, amelyek során nagyszámú biomechanikai, szövettani, speciális műszeres vizsgálatok történnek.

Number of students who can be accepted: 3

Deadline for application: 2021-05-31

 
All rights reserved © 2007, Hungarian Doctoral Council. Doctoral Council registration number at commissioner for data protection: 02003/0001. Program version: 2.2358 ( 2017. X. 31. )