Login
 Forum
 
 
Thesis topic proposal
 
Terhesség és szülés kapcsán fellépő pszichés zavarok vizsgálata

THESIS TOPIC PROPOSAL

Institute: Semmelweis University, Budapest
clinical medicine
Károly Rácz Doctoral School of Clinical Medicine

Thesis supervisor: Ildikó Baji
Location of studies (in Hungarian): SE
Abbreviation of location of studies: SE


Description of the research topic:

Kutatás megnevezése
Terhesség, szülés és gyermekágy kapcsán jelentkező mentális zavarok(depresszió, szorongás) vizsgálata problémamentes és patológiás terhességek esetében, valamint ezen mentális betegségek életminőséget befolyásoló hatásának felmérése.

A vizsgálat célkitűzései

1. A depresszió és szorongásos zavarok jelenlétének felmérése a terhesség 3. trimeszterében, valamint ezen betegségek kapcsolatának vizsgálata a patológiás terhességekkel. A fenti mentális betegségeknek a terhesek életminőségére gyakorolt hatásának vizsgálata.
2. A depresszió és szorongásos zavarok jelenlétének felmérése közvetlenül a szülést után
problémamentes és patológiás terhességet követően
3. A depresszió és szorongásos zavarok jelenlétének felmérése a szülést követ 6 hónapban, a kismamák életminőségére gyakorolt hatásuknak vizsgálata.
4. A depresszió és szorongásos zavarok tüneteinek felmérése az utánkövetéses vizsgálat során, mely lehetővé teszi a fenti betegségek hosszmetszetben történő vizsgálatát.
5. A depresszió és szorongásos zavarok hatásának vizsgálata az anya-csecsemő kapcsolatra, a korai attachement alakulásának vizsgálatán keresztül.
A vizsgálatban résztvevő intézmények
Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar, Családgondozási és Módszertani Tanszék (védőnő szakirány), 1087 Budapest, Vas u. 17.
Semmelweis Egyetem I. sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika, 1088 Budapest, Baross u. 27. (mint egészségügyi szolgáltató)
A kutatás elméleti háttere:
A major depresszió jelentős teher a beteg embernek, és a WHO előrejelzése szerint 2030-ra a depresszió az egyik legnagyobb terhet fogja jelenteni a világ gazdasága számára (Matthey és Ross-Hamid 2011). A posztpartum depresszió (szülést követő 1 hónapon belül kialakuló depresszió betegség) gyakoriságát a különböző tanulmányok eltérő mértékűnek találták, 14-30% a szülést követő 3 hónapban, mely a kutatási eredmények alapján az esetek jelentős részében a terhesség második felében már jelen van (O’Hara és mtsai. 1990, Yamashita és Yoshida 2003). A terhességi és posztpartum depresszió kialakulásában számos rizikótényezőt azonosítottak a kutatások, és maguk a depressziós tünetek is rizikótényezők. A terhesség alatt zajló depresszió és szorongás hatására változás történik a hipotalamusz-hipofízis-mellékvesekéreg tengely működésében is, mely megváltoztatja a szérum kortizol szintet. Ez hatással van a magzatra, és hozzájárulhat a szülészeti komplikációk kialakulásához, rizikó tényezője a gyermek későbbi kognitív, viselkedési és emocionális problémáinak, rizikót jelent postpartum depresszióra, pre-eklampsziára, a szülés kapcsán alacsony születési súlyra (Erős és Hajós 2011, Murray és mtsai. 1995, Jomeen 2005).
A zavartalan anya-gyermek kapcsolat az első életévben kiemelt jelentőséggel bír a megfelelő színvonalú attachement (kötődés) kialakulásában. A szülést követő (poszpartum) depresszió felismeretlenül, kezeletlenül az életszakaszból adódóan már nemcsak az anyának okoz problémát (funkcionális károsodás az anyai feladatok ellátásának terén), hanem a gyermek számára is (reaktív kötődési zavar), mely fizikális és emocionális éretlenséget eredményez, hosszú távú hatása van a gyermek későbbi viselkedésére, személyiség fejlődésére (Erős és Hajós 2011). Longitudinális vizsgálatok a depressziós anyák gyermekeinek felében találtak szintén major depressziót (Hammen és mtsai. 1990).
A depresszió életminőségre gyakorolt negatív hatása közismert. Hatása negatívabb, a krónikus fizikális, és egyéb mentális betegségeknél. Az antepartum/postpartum depresszió tekintetében az életminőséggel kapcsolatban széleskörű vizsgálatok hazánkban nem történtek.

Ezidáig meta-analízisek és összefoglaló tanulmányok vizsgálják csak a terhesség, szülés és a posztpartum időszak pszichopatológiai eseményeit összevetve. Ezek a közlemények kiemelik olyan utánkövetéses vizsgálatok szükségességét, melyek a terhesség, szülés és posztpartum időszakot folyamatában követik (Jomeen 2005, Yonkers és mtsai. 2001).

Number of students who can be accepted: 3

Deadline for application: 2021-05-31

 
All rights reserved © 2007, Hungarian Doctoral Council. Doctoral Council registration number at commissioner for data protection: 02003/0001. Program version: 2.2358 ( 2017. X. 31. )