Login
 Forum
 
 
Thesis topic proposal
 
András Arató
A veleszületett immunitás szerepe immunmediált gastrointestinalis kórképekben (Coeliakia, ételallergia okozta enteropathia, IBD)

THESIS TOPIC PROPOSAL

Institute: Semmelweis University, Budapest
clinical medicine
Károly Rácz Doctoral School of Clinical Medicine

Thesis supervisor: András Arató
Location of studies (in Hungarian): Semmelweis Egyetem, I. sz. Gyermekgyógyászati Klinika
Abbreviation of location of studies: SE


Description of the research topic:

A téma keretében elsősorban az immunmediált bélbetegségek patomechanizmusának tisztázásval foglalkozunk. Fő érdeklődési körünk a gyulladásos bélbetegség és a coeliakia.
A veleszületett immunitás zavara fontos szerepet játszhat az immunmediált bélbetegségek patogenezisében, így pl. gyulladásos bélbetegségben és coeliakiában. A krónikus gyulladásos bélbetegségek (IBD) csoportjába tartozó colitis ulcerosa és Crohn betegség etiológiája és patogenezise az évtizedek óta tartó széleskörű kutatások ellenére sem ismert. Az biztosnak mondható, hogy ezeknek a kórképeknek a kiváltásában a hajlamosító genetikai faktorokon kívül eddig nem ismert exogen és endogen trigger faktoroknak és a bél mucosalis immunrendszerének olyan interakciójára van szükség, ami permanensen fennálló gyulladásos folyamat kialakulásához vezet
Korábbi vizsgálatainkban bizonyítottuk, hogy a toll-like receptorok (TLR) expresszió változása figyelhető meg a bélnyálkahártyában ezekben a betegségekben. Annak érdekében, hogy felderítsük a TLR2, TLR4 és TLR9 expresszió hatását, jelen projektünkben szeretnénk elemezni, hogy a TLR-ek expressziója hogyan korrelál a peroxiszoma proliferator aktivált receptor gammával (PPAR gamma). PPAR gamma gátolni tudja számos gyulladástkeltő cytokin termelését, ezért ennek a transzkripciós faktornak a csökkent expresszója hozzájárulhat az IBD és a coeliakia kialakulásához.A szérum és glukokortikoid indukált kináz 1 (SGK1) transzkripcióját a PPARgamma stimulálja, ezért mérni fogjuk az SGK1 expressziót is a bélnyálkahártyában, hogy megtudjuk, vajon annak szintje korrelál-e a PPAR gamma expresszióval. Egyidejüleg azt is tervezzük, hogy meghatározzuk a mucosában a regulátor T-sejtek számát is ezekben a kórképekben. Ugyancsak terveink között szerepel, hogy fenti vizsgálatokat elvégezzük 1-es típusú diabetesben és coeliakiában egyaránt szenvedő gyermekekben is. Mindegyik vizsgált betegcsoportban és a kontrollokban is meghatározzuk a PPAR gamma gén három jelentős polimorfizmusának a gyakoriságát is. A vizsgálatokhoz immunhisztológiai és molekuláris biológiai módszereket fogunk használni. Terveink teljesítése esetén fontos további információkat kaphatunk a veleszületett immunitás szerepéről a coeliakia és az IBD patogenezisében. Ha bizonyítást nyer, hogy a PPAR gamma transzkripciós faktor expressziója csökkent a vizsgált kórképekben, akkor szóbajön olyan gyógyszerek alkalmazása, amelyek fokozzák ennek a faktornak az expresszióját. A kutatási projektban dolgozó hallgatók biztosítják az utánpótlást gastroenterológiai-immunológiai munkacsoportunkban. Várható az is, hogy a vizsgálatok beállítása hozzájárul az immunhisztológiai vizsgálatok fejlesztéséhez is.

Number of students who can be accepted: 3

Deadline for application: 2021-05-31

 
All rights reserved © 2007, Hungarian Doctoral Council. Doctoral Council registration number at commissioner for data protection: 02003/0001. Program version: 2.2358 ( 2017. X. 31. )