Login
 Forum
 
 
Thesis topic proposal
 
Nyelőcsőtumorok korszerű kezelése

THESIS TOPIC PROPOSAL

Institute: Semmelweis University, Budapest
clinical medicine
Károly Rácz Doctoral School of Clinical Medicine

Thesis supervisor: Ákos Balázs
Location of studies (in Hungarian): Semmelweis Egyetem
Abbreviation of location of studies: SE


Description of the research topic:

Kutatási tématerv:

A nyelőcsőtumor kezelésének alapvető problémái napjainkban a betegség késői felismerése, 50-60 % körüli reszekábilitása, az inoperabilis esetek rossz életminősége. A magyarországi incidencia: 8,74/100.000, prevalencia 1200 körüli eset évente. A kezelési eredmények javítása kiemelkedően fontos kérdés, ennek szem előtt tartásával az alábbi célok fogalmazhatók meg :

1. Új utak keresése a nyelőcsőtumorok komplex (sebészi és adjuváns) kezelésében, mind a kuratív, mind a palliatív terápia területén. A modern mellkassebészeti alapelvek és műtéti taktikák adaptálása a mindennapi gyakorlatban.

2. A nyelőcsőtumorok patológiai hátterének további tisztázása. Ezen belűl a propagáció, metasztázis képződés jellegzetességeinek és ezek terápiás következményeinek vizsgálata. A klinikum oldalaláról együttműködés kialakítása a Pathológiai Intézet ezen irányú kutatásaival.

3. Az etiológiai tényezők további tisztázása, melyek változása az utóbbi években a figyelem középpontjába került és mely a prevenció fontos eszköze lehetne.

4. A radikális és eredményes műtéti kezelés elveinek továbbfejlesztése. Műtéti taktikák továbbfejlesztése, laparoscopos és thoracoscopos megoldások kialakítása.

5. A palliatív kezelés elveinek fejlesztése a jobb életminőség és hosszabb túlélés céljából. Endoprotézis beültetés lehetőségeinek és eredményességének javítása, új protézis fajták bevezetése a mindennapi gyakorlatban. A protetizáció kombinálása más onkológiai modalitásokkal.

6. Az adjuváns kezelések optimális taktikájának fejlesztése az operabilitási és túlélési eredmények javítása érdekében.

7. A kezelési eredmények prospektív vizsgálata, multicentrikus analizisben való részvétel más (elsősorban a hazai társegyetemek) nyelőcsősebészeti központjaival.

Number of students who can be accepted: 3

Deadline for application: 2021-05-31

 
All rights reserved © 2007, Hungarian Doctoral Council. Doctoral Council registration number at commissioner for data protection: 02003/0001. Program version: 2.2358 ( 2017. X. 31. )