Login
 Forum
 
 
Thesis topic proposal
 
Follow-up of the efficacy of medical rehabilitation through national statistical assessments and clinical studies also using artificial intelligence

THESIS TOPIC PROPOSAL

Institute: Semmelweis University, Budapest
clinical medicine
Károly Rácz Doctoral School of Clinical Medicine

Thesis supervisor: Péter Cserháti
Location of studies (in Hungarian): OORI
Abbreviation of location of studies: OORI


Description of the research topic:

A Magyar Rehabilitációs Társaság (MRT), a Szakmai Kollégium Rehabilitáció, Fizikális Medicina és Gyógyászati Segédeszköz Tagozata (SZKRT), az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet (OORI) és a Semmelweis Egyetemnek az itt működő Rehabilitációs Medicina Tanszéke valamint a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) 2009-ben kezdték meg a Rehabilitációs Ellátási Programok (REP) új kódolási és finanszírozási rendszerének kialakítását. Az új gyakorlatot 2016-ban illetve 2018-ban pilot vizsgálatban 40 rehabilitációs ellátást végző osztály alkalmazta. A szükséges korrekciók után pedig 2019. október 1-étől a NEAK az egész országra kiterjesztette. Jelenleg már több ezer ellátási eset kapcsán állnak rendelkezésre a felvételkori és távozáskori funkcionális és szakmaspecifikus tesztek valamint az ellátási események (fiziko- és kognitív terápia, stb.) adatai.
A fenti szervezetek az OORI koordinálásával megkezdték a REP szakmai adatok elemzését is. Ez egyedülálló lehetőséget teremt az orvosi rehabilitációban az evidenciákra alapozott protokollok kialakítására. Továbbá unikális eszköz lehet az orvostechnikai, azon belül a gyógyászati segédeszköz kutatás és alkalmazás területén az Európai Unióban 2021-től elvárt új tanúsítási, klinikai vizsgálati és vigilancia (utánkövetés) rendszer hazai megalapozásában. De a kiterjedt adatbázis lehetőséget nyújt a rehabilitációt követő társadalmi reintegráció minőségének illetve a COVID-19 világjárvány utáni új rehabilitációs szakmai-tudományos kihívások elemzésére is.
A REP elemzésből kinyerhető statisztikai adatok jól párosíthatók a modern információtechnológiával az érintett populáció kiterjedése vagy a ráfordítások mértéke miatt nagy népegészségügyi terhet jelentő betegcsoportok rehabilitációs eredményességének vizsgálatában. Előbbiek közül kiemelkedik az obliteratív érszűkület illetve a diabetes mellitus szövődményeivel sújtottak valamint az időskori oszteoporózis talaján kialakuló csípőtáji combcsonttörést elszenvedők tömege. Utóbbiak között a gerincvelő traumás vagy egyéb (vaszkuláris, tumoros, autoimmun) károsodása nyomán harántbénulással élők száma nem kiemelkedő (mintegy 1500 fő hazánkban). Ugyanakkor a rendszerint fiatal korban elszenvedett sérülés miatt az átlagéletkor végéig szükséges folyamatos támogatásra (akadálymentesítés, ápolás, segédeszközök, szövődmények elhárítása, stb.) fordított kumulált társadalombiztosítási kiadások aránya megközelíti a nagyobb betegcsoportok volumenét.
Az OORI és a témavezető az utóbbi egy évben több olyan vizsgálatba is bekapcsolódott, amelyek célja a rehabilitáció eredményességének segítése és objektivizálása a fejlett technológia segítségével. A Pécsi Tudományegyetem 3D Oktatási és Vizualizációs Központjával közösen a GINOP-2.3.3-15-2016-00032 pályázatban két exoskeleton készüléket nyertek el. A fejlett világban terjedő elektronikusan vezérelt és mozgatott motoros ortézisek az alsó végtagok nagyfokú izomgyengesége vagy bénulása esetén is lehetővé teszik a felállást, sík talajon hosszabb ideig tartó járást és lépcsőzést a sérült járásmintájának folyamatos elemzése és korrekciója mellett. Így rövid távon a függőleges pozíció előnyei (kardiopulmonális terhelhetőség növekedése, a csontminőség illetve az urológiai, gasztroenterológiai és mentális állapot javulása) mellett hosszabb távon az önálló életvitel és munkaképesség azok az előnyök, amelyeket hazánkban először, és általában is ilyen komplex módon még nem mértek fel multicentrikus vizsgálat keretében.
Hasonlóan a 3D elemzés és a mélytanulásra is képes mesterséges intelligencia lehetőségét kívánja kiaknázni az MTA Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézet vezetésével megalakult konzorcium, amelynek az OORI is tagja. A rendszerint hosszabb rehabilitációs ellátásban részesülő betegek poszttraumás, vaszkuláris de elsősorban diabétesz talaján kialakuló krónikus sebeinek és deformitásainak optikai és matematikai elemzése lehetővé teszi a sebészi és a konzervatív rögzítési valamint sebkezelési technikák és a szükséges kötszertípusok hatásának követését, elemzését, a terápiás döntések evidenciára épülő megalapozását.


Deadline for application: 2021-05-31

 
All rights reserved © 2007, Hungarian Doctoral Council. Doctoral Council registration number at commissioner for data protection: 02003/0001. Program version: 2.2358 ( 2017. X. 31. )