Login
 Forum
 
 
Thesis topic proposal
 
Csípőtáji combcsonttörések rögzítésének kísérletes és klinikai elemzése.

THESIS TOPIC PROPOSAL

Institute: Semmelweis University, Budapest
clinical medicine
Károly Rácz Doctoral School of Clinical Medicine

Thesis supervisor: Péter Cserháti
Location of studies (in Hungarian): Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet
Abbreviation of location of studies: OORI


Description of the research topic:

A combnyak ízületi tokon belüli (intracapsularis) törése a combfej vérellátását veszélyeztetve, még gyógyulás esetén is nagyszámú késői szövődménnyel (avascularis necrosis) jár. A combnyak ízületi tokon kívüli (extracapsularis, lateralis és basalis) törései, valamint a tomportáji (pertrochantericus) és tompor alatti (subtrochantericus) törések elsősorban – de különböző módon – biomechanikai problémát jelentenek. A kialakulásukban jelentős szerepet játszó osteoporosis miatt stabil rögzítésük – az idős beteg kis műtéti terhelhetősége mellett – igen nehéz feladat, sokféle és rendszerint igen költséges operatív módszerrel valósítható meg.
A téma vezetői az Országos Baleseti és Sürgősségi Intézet megszűnése után, mint az ott 50 éve működő munkacsoport tagjai, kutatásaikat a Debreceni Egyetem Orvos és Egészségtudományi Centrum Traumatológiai és Kézsebészeti Tanszékén illetve az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézetben folytatják. Célkitűzéseik:
- a University of Lund (Svédország) Ortopédiai Klinikája által vezetett európai program (Standardized Audit of Hip Fracture in Europe, SAHFE) keretében a combnyak- és tomportáji törések kialakulásának, az eltérő etiológia és pathomechanizmus (osteoporosis mértéke, biomechanikai tényezők, környezeti-társadalmi faktorok, stb.) vizsgálata;
- a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Anyagtudományi és Technológiai Tanszék közreműködésével, elfogadott OTKA és ETT programok keretében, cadaver csípő preparátumokon statikus és dinamikus terhelésessel végzett biomechanikai mérések révén, szögletstabil csavarok és alátétlemezek, valamint intramedulláris rögzítő anyagok összehasonlító vizsgálata. Ezzel olyan egységes alapokra épülő, de moduláris műtéti implantátum és instrumentárium fejlesztése, amellyel a csípőtáji combcsonttörések nagy része mininálisan invazív technikával rögzíthető.
- A korábbi kutatások során kidolgozott percutan, kettős, kanülált spongiosa csavarozással ma Magyarországon évente operált, mintegy 3000 combnyaktörött sérült klinikai gyógyeredményének vizsgálata, és összehasonlítása azokkal az európai centrumokkal, amelyek átvették a módszert (Medizinische Hochschule és Henriettenstiftung, Hannover, Németország, University of Vienna, Traumatológiai Klinika, Ausztria). Ezen belül: a klinikai (radiológiai-anatómiai) eredmény értékelése, a törés típusával, a műtét időzítésével, a repozíció és az osteosynthesis minőségével, a posztoperatív rehabilitáció gyakorlatával való összefüggések vizsgálata; a korai és késői szövődmények (haematoma, felületes és ízületi infekció, rediszlokáció, pseudoarthrosis, avascularis necrosis) okainak elemzése; a primer osteosynthesis illetve arthroplastica indikációs határainak pontosítása.

Number of students who can be accepted: 3

Deadline for application: 2021-05-31

 
All rights reserved © 2007, Hungarian Doctoral Council. Doctoral Council registration number at commissioner for data protection: 02003/0001. Program version: 2.2358 ( 2017. X. 31. )