Login
 Forum
 
 
Thesis topic proposal
 
Magyarországon honos makroszkopikus gombák biológiailag aktív vegyületeinek vizsgálata

THESIS TOPIC PROPOSAL

Institute: Semmelweis University, Budapest
pharmaceutics
Doctoral School of Pharmaceutical Sciences

Thesis supervisor: Attila Ványolós
Location of studies (in Hungarian): Semmelweis Egyetem
Abbreviation of location of studies: SE


Description of the research topic:

A gombák évezredek óta nagy megbecsülésnek örvendenek különösen a távol-keleti országokban, mint az étrend fűszeres kiegészítői és a tradicionális gyógyászat értékes eszközei. A Földön élő nagygombafajok becsült száma mintegy 140 ezer, amelynek kb. 10%-ról vannak adatok a tudományos irodalomban, és mintegy 700 faj rendelkezik valamilyen pozitív élettani hatással. A gombáknak a szerves anyagokat előállító növényvilág, és a szerves anyagokkal élő állatvilág mellett, specifikus, a szerves anyagokat lebontó szerep rajzolódott ki az élővilágban. Ennek köszönhetően sajátos anyagcserével rendelkeznek, metabolitjaik között több olyan vegyületcsoportot találunk, amelyeket a terápiában széleskörűen használnak: például a koleszterinszintet csökkentő sztatinok, az antibiotikumok vagy az immunmoduláns hatású béta-glükánok.
Magyarország, természetföldrajzi változatossága és földrajzi fekvése okán gazdag gombavilággal rendelkezik. Eddig több mint 3000 fajt írtak le hazánkban, ennek viszont csak töredékét vizsgálták gyógyászati szempontból. A gyógynövényektől eltérően a magyar népgyógyászatban a gombák használata igen elenyésző volt, lévén a magyar egy mikofób népcsoport szemben például a távol-keleti vagy a szláv népekkel, amelyek jelentős gombaismerettel és alkalmazási tradícióval rendelkeznek. A doktori témához kapcsolódó kutatások során a Magyarország különböző vidékeiről begyűjtött fajokat egy átfogó szűrővizsgálat keretében pozitív hatástani tulajdonságaikat vizsgálnánk. Elsősorban olyan gombák vizsgálatára kerülne sor, amelyeket korábban nem, vagy pedig ilyen szempontból még nem tanulmányoztak, és így a biológiailag aktív metabolitok tekintetében ígéretesek lehetnek.
A jelen doktori téma keretében a Magyarországon honos gombafajok kivonatainak felhasználásával célzott hatóanyag-kutatás valósulna meg, melynek eredményeként olyan farmakológiailag aktív vegyületek nyerhetők, amelyek a gyógyszerkutatás számára perspektivikusak lehetnek. A kutatásra érdemes gombafajokat széleskörű hatástani szűrővizsgálatok (tumorsejtek proliferációját gátló, antimikrobiális, antioxidáns stb.) keretében választanánk ki, a hatásért felelős vegyületek izolálása kromatográfiás módszerek alkalmazása révén, míg a tiszta vegyületek szerkezetének meghatározása spektroszkópiai módszerekkel történne. Olyan vegyületeket izolálására kerülne sor, amelyek egyrészt valamilyen szerkezeti újdonsággal rendelkeznek, másrészt farmakológiai szűrővizsgálatokban hatásosnak mutatkoznak. Kutatásaink eredményeként lehetőség nyílna egy olyan, gombák anyagcsere-termékeiből állóvegyületkönyvtár létrehozására, amely felhasználható a továbbiakban egyéb farmakológiai vizsgálatok elvégzésére is.


Deadline for application: 2021-02-20

 
All rights reserved © 2007, Hungarian Doctoral Council. Doctoral Council registration number at commissioner for data protection: 02003/0001. Program version: 2.2358 ( 2017. X. 31. )