Login
 Forum
 
 
Thesis topic proposal
 
Judit Málly
Introduction of “dual tast” into central nervous diseases to assess the state and to improve mental and motor function

THESIS TOPIC PROPOSAL

Institute: University of Physical Education
sport sciences
Doctoral School of Sport Sciences

Thesis supervisor: Judit Málly
Location of studies (in Hungarian): Testnevelési Egyetem
Abbreviation of location of studies: TE


Description of the research topic:

A téma célkitűzése: Egy új módszer, a kettős feladat (dual-task) biofeedbackkel bevezetése a központi idegrendszeri betegségekben:
1. a figyelem és a motoros teljesítmény tesztelésére, állapotfélmérésre
2. a kognitív és a motoros teljesítmény fejlesztésére.
A vizsgálathoz vezető eddigi eredmények: A központi idegrendszeri betegségekben a motoros tünetek mellett megjelennek a kognitív zavarra utaló tünetek is, melyek az életkor előre haladtával fokozódnak. Így post-stroke állapotban együttesen kell kezelni a figyelem, memória zavarát a féloldali bénulás tüneteivel. Az exekutiv funkció zavara már a korai parkinzonos tünetek között megjelenik a bradi-, hipokinézissel együtt. A virtuális valóság (virtual reality) motoros lekövetése és a komputeres játékokban való aktív részvétel (exergaming) megfelelő programmal lehetőséget ad a figyelem, döntéshozatal és a motoros funkció parallel fejlesztésére, amit a reakcióidő csökkenése jelez. Ennek egyszerűbb feladatmegoldása a járópadon való mozgás közben kognitív feladat végeztetése. A kettős feladatmegoldás ma a legkorszerűbb felmérése a különböző betegségekben szenvedőknek, illetve tesztelése a jelen állapotnak vagy ismételve terápiás alkalmazása.
Ezen probléma megoldására kifejlesztettek egy dual-task kivitelére biofeedbackkel egy gépet a Dividat Sensot. A komputeres játékok (feladatok) a láb mozgásával lekövethetők egy szenzorokat tartalmazó lapon. A gép a feladat végén azonnal kiadja az eredményt, másodpercben a reakció időt vagy a találatok számát és az elszalasztott találatokat, értelemszerűen a megfelelő feladatoknál. Ezen készülékkel egészséges egyéneket vizsgáltak különböző életkorban, de központi idegrendszeri betegségekben szenvedőket nem. Tekintettel arra, hogy rendelkezésünkre áll ezen gép, így lehetőségünk lenne központi idegrendszeri betegségekben szenvedők tesztelésére.
Feladatok:
1. A Parkinson-kór különböző stádiumaiban a különböző komputeres feladatok lehetőséget adnak a figyelem, memória, döntéshozatali képesség felmérésére parallel a mozgásfunkcióval együtt. Ismételve felmérhető lenne a tanulási folyamat ezen paradigmákkal.
2. Bár a post-stroke állapot úgy tűnik, hogy csak motoros funkció károsodás, például hemiparesis. De a stroke érinti az egész agy működését, amit ezen metódussal be lehetne bizonyítani, még akkor is, ha a hagyományos tesztek a mentális funkcióra, figyelemre nem mutatnak eltérést. Így különös figyelmet fordítanánk a post-stroke állapot tesztelésére.
3. Mindkét betegséget egészséges, korban hasonló egyénekkel hasonlítanánk össze.
Módszer
A Dividat Senso komputeres feladatok megoldására készteti az egyént, amit a monitoron lát. Husz szenzort tartalmazó üveglapon áll, kapaszkodási lehetőséggel. A feladat lényege, hogy felismerje a feladatot és lekövesse a lábmozgásával. A különböző feladatoknál döntést kell hozni, például a nem válaszra. A feladtok átlagos reakció ideje folyamatosan detektálható minden egyes feladat után.
Az egyes betegcsoportokat mindenképpen meg kell osztani 65 év alatti és feletti csoportra, tekintettel arra, hogy a mentális és motoros funkciókban észlelhető egy korfüggő változás.
Ph.D. célkitűzései, kérdései:
1. A módszerrel felfedhető-e különbség a 65 év alatti és feletti egészséges csoportban
2. A korban azonos, egészséges csoporthoz képest, hogy változik a parkinzonos csoport figyelme, memóriája, döntéshozatali képessége a 65 év alatti és feletti csoportban
3. Nyomon követhető-e a tanulási folyamat a kontroll csoportban és a parkinzonos csoportban több napi alkalmazás után vagy eltérnek egymástól
4. A post-stroke állapotban észlelhető-e feladatmegértési nehézség a különböző életkori csoportokban a kontroll csoportokhoz képest
5. Milyen paraméterekben különböznek egymástól az egyes betegségek a kognitív funkciókban és motoros reakció időkben, valamint a tanulási folyamatban

Number of students who can be accepted: 3

Deadline for application: 2020-12-31

 
All rights reserved © 2007, Hungarian Doctoral Council. Doctoral Council registration number at commissioner for data protection: 02003/0001. Program version: 2.2358 ( 2017. X. 31. )