Login
 Forum
 
 
Thesis topic proposal
 
Miklós Schneider
Optikai koherencia tomográfia a szemészetben

THESIS TOPIC PROPOSAL

Institute: Semmelweis University, Budapest
clinical medicine
Károly Rácz Doctoral School of Clinical Medicine

Thesis supervisor: Miklós Schneider
Location of studies (in Hungarian): SE
Abbreviation of location of studies: SE


Description of the research topic:

Bevezetés
Az optikai koherencia tomográfia (OCT)eljárás során keresztmetszeti képeket készítünk non-invazív és non-kontakt módon. A felvételek a szemfenéki eltérések dokumentálására és követésére is kiválóan alkalmasak.
A technológia bevezetése óta robbanásszerű fejlődésen ment keresztül mind a felbontás, leképezési sebesség és a támogató szofverek tekintetében. Az eszköz forradalmasította a maculabetegségek diagnoszikáját és terápiáját, amelyet a intravitreális injekciók megjelenése is elősegített.
Az eszköz hiánypótló technológiát jelent a szemészeti diagnosztikában a hagyományos direkt- és indirekt ophthalmoscopia, az ultrahang, a computer tomográfia (CT), a mágneses rezonancia tomográfia (MRI), a fluoreszcein angiográfia (FLAG), indocyaninzöld angiográfia (ICG) és scanning laser ophthalmoscopia mellett.
A módszer a szemészetben napjainkra széles körben elterjedt, alkalmazásáról számos, köztük több magyar szerzőtől származó közlemény jelent meg, a diagnosztikus palettát, valamint a kivizsgálások stratégiáját is jelentősen formálta. Nem túlzás állítani, hogy az OCT napjainkra az egyik leggyakrabban használt döntéstámogató módszerré nőtte ki magát a retinabetegségek tekintetében. Az OCT technológia jelenleg is aktív kutatás és fejlesztés tárgya, évről évre jelennek meg új műszerek, amelyeknek a felhasználási területe is folyamatosan bővül.

A témavezető maga is OCT-vel kapcsolatos kutatásokat végzett és publikált a Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinikáján és a Bécsi Orvostudományi Egyetem Szemészeti Klinikáján. PhD értekezését szintén ebben a témában írta. A témában rendszeres meghívott előadó.


A kutatási téma céljai:
- A folyamatosan fejlődő OCT technológiák és az új fejlesztésű műszerek szemészeti gyakorlatban való alkalmazhatóságának vizsgálata
- Szembetegségek és állapotok morfológiai és morfometriai vizsgálata, elemzése új klinikai információk és ismeretek szerzése céljából.
- Terápiás eljárások, gyógyszerek morfológiai hatásainak vizsgálata

A tervezett célokat humán prospektív tervezett klinikai vizsgálatokkal, esettanulmányokkal és esetsorozatokkal kívánjuk elérni.

Number of students who can be accepted: 3

Deadline for application: 2021-05-31

 
All rights reserved © 2007, Hungarian Doctoral Council. Doctoral Council registration number at commissioner for data protection: 02003/0001. Program version: 2.2358 ( 2017. X. 31. )