Login
 Forum
 
 
Thesis topic proposal
 
Gabriella Juhász
Depression stratification based on multimorbidity networks

THESIS TOPIC PROPOSAL

Institute: Semmelweis University, Budapest
clinical medicine
Doctoral School of Mental Health Sciences

Thesis supervisor: Gabriella Juhász
Location of studies (in Hungarian): SE
Abbreviation of location of studies: SE


Description of the research topic:

A depresszió az egyik leggyakoribb pszichiátriai megbetegedés, mely a klasszikus poligénes multi-faktoriális betegségek közé tartozik. Egyre több vizsgálat utal arra, hogy rendkívül nehéz a depresszióhoz vezető biológiai folyamatokat azonosítani a depresszióhoz vezető egyéb rizikó faktorok figyelembe vétele nélkül (Juhasz et al, PLOS One 2015; Gonda et al, Sci Rep, 2018) .
Számos környezeti tényező az élet kritikus időszakaiban kulcs szerepet játszik a depresszió kialakulásában (Hullam et al, Sci Rep, 2019). Ezek hatása azonban nem egyformán érvényesül minden emberben, hanem függ a genetikai rizikófaktorok jelenlététől (Juhasz et al, Biol Psychiatry. 2011). Ezen kívül korábbi kutatások kimutatták, hogy a depressziót átélt személyekben gyakrabban alakulnak ki más lelki és testi betegségek is, úgynevezett multimorbid állapotok (Marx et al, PLoS Comput Biol, 2017). Ennek oka valószínűleg a különböző betegségek között fennálló közös biológiai és környezeti rizikófaktorokra vezethető vissza. Ezért rendkívül fontos, hogy az optimális megelőzési és kezelési stratégiák kidolgozásához az egyéb betegségeket és környezeti tényezőket is figyelembe vegyük, és ezáltal biológiailag elkülöníthető depresszió alcsoportokat azonosítsunk.
A hamarosan induló, nemzetközi ERA PerMed JTC2019 által támogatott TRAJECTOME projektünk arra keresi a választ, hogy a depresszióhoz kapcsolódó betegségek és ezek időbeli sorrendjének meghatározása segítheti-e a depresszión belüli alcsoportok pontosabb felismerésérét. Vizsgálni fogjuk a hasonló betegségekkel rendelkező depressziós személyekből álló alcsoportok jellemzőit, például meghatározzuk a kiválasztott alcsoportra jellemző specifikus biológiai, társadalmi-gazdasági és életmódbeli rizikófaktorokat, melyek hozzájárulnak a depresszió tüneteinek kialakulásához. Célunk olyan módszertan kidolgozása, mely segíthet a depresszió kockázatának pontosabb becslésében és hatékonyabb betegség megelőzési stratégiák kidolgozásában. Ezen kívül az azonosított alcsoportokra fókuszáló gyógyszerkutatás hozzájárulhat a depresszióval összefüggő betegségek személyre szabott kezelésének kidolgozásához. Kutatásunk során nagyméretű adatbázisok komplex bioinformatikai elemzésével igyekszünk megválaszolni kérdéseinket.
Várjuk olyan PhD hallgatók jelentkezését, akik programozásban, bioinformatikában, statisztikai módszerekben már némi tapasztalattal rendelkeznek és ezt a tudásukat az orvostudományi kutatások területén szeretnék tovább fejleszteni. A sikeres hallgató lehetőséget kap, hogy több ezer, illetve több tízezer résztvevő teljes genomot átölelő több millió genetikai variánsának hatását elemezze modern bioinformatikai módszerekkel, összefüggéseket keresve a depresszió tüneteivel, komorbid betegségeivel, táplálkozási és egyéb környezeti rizikófaktoraival, valamint a gyógyszerszedéssel kapcsolatos hatásokkal. A komplex bioinformatikai elemzések kivitelezésében kutatócsoportunk szoros együttműködésben dolgozik a Budapesti Műszaki Egyetem, Méréstechnikai és Infromációs Rendszerek Tanszékével. Előnyt jelent a genetikai alapismeretek megléte.


Deadline for application: 2020-11-21


2020. X. 20.
ODT online ülés
Az ODT következő, online ülésére 2020. november 6-án 10.00 órakor kerül sor.

 
All rights reserved © 2007, Hungarian Doctoral Council. Doctoral Council registration number at commissioner for data protection: 02003/0001. Program version: 2.2358 ( 2017. X. 31. )