Login
 Forum
 
 
Thesis topic proposal
 
Zsolt Vitári
Ifjúsági emancipáció és ifjúsági szubkultúrák Európában és Magyarországon a 19-20. században

THESIS TOPIC PROPOSAL

Institute: University of Pécs
educational sciences
Education and Society Doctoral School of Education

Thesis supervisor: Zsolt Vitári
Location of studies (in Hungarian): "Oktatás és Társadalom" Neveléstudományi Doktori Iskola
Abbreviation of location of studies: OTNDI


Description of the research topic:

A 19. század első felétől az ifjúság két nagy korosztálya elindult az emancipáció útján, önálló csoportként való befogadást várt a szélesebb társadalomtól: először az egyetemi-főiskolai ifjúság, majd a századfordulótól kezdve a tizenévesek is. E folyamat során sajátos életormát, életvilágot és szervezettséget alakítottak ki, miközben az oktatás kiszélesedésével, az ifjak munkaerő-piaci felértékelődésével, ezen életszakaszok pszichológia és reformpedagógia által is segített jobb megértésével a szélesebb társadalom is egyre elfogadóbb volt velük szemben. A 19. század végétől először a pártifjúságok létrejöttével, majd a 20. század első felében az államifjúsági szervezetek megalapításával az ifjak egyre inkább a beléptek a politikum világába. A különféle ifjúsági szervezetek ifjúságon kívüli tevékenysége az iskola világát sem hagyta érintetlenül.
E tématerületen belül lehetőség nyílik akár egy-egy, akár több országot érintő, utóbbi esetben összehasonlító vizsgálatra, mely az egyes korosztályok, szerveződések és korszakok figyelembevételével tovább szűkíthető. Az összehasonlító szemlélet mellett szervezettörténeti, politikatörténeti, olykor diplomáciatörténeti nézőpont is érvényesíthető, ahogy transznacionális megközelítés is elképzelhető. A klasszikus társadalomtörténeti források mellett, az ifjúségi szervezetek, pártok, állami szervezetek gazdag forrásanyaga kínál kutatási lehetőséget.


Deadline for application: 2020-11-20

 
All rights reserved © 2007, Hungarian Doctoral Council. Doctoral Council registration number at commissioner for data protection: 02003/0001. Program version: 2.2358 ( 2017. X. 31. )