Login
 Forum
 
 
Thesis topic proposal
 
József Kaposi
Drámapedagógia és színházi nevelés

THESIS TOPIC PROPOSAL

Institute: University of Pécs
educational sciences
Education and Society Doctoral School of Education

Thesis supervisor: József Kaposi
Location of studies (in Hungarian): "Oktatás és Társadalom" Neveléstudományi Doktori Iskola
Abbreviation of location of studies: OTNDI


Description of the research topic:

A Drámapedagógia és színházi nevelés 1995 óta van jelen dominánsan a hazai tantervi szabályozásban. A Művészetek műveltségterületen belül egyenrangú tantárgy lett a Dráma és tánc, 2005 óta létezik dráma érettségi, van már OKTV, felmenő rendszerű művészeti versenyek, kiépültek a színjátékos alapfokú művészeti iskolák és léteznek egyetemi képzések, sőt egy akadémiai albizottság is létrejött a témában. Mindemellett az is nagyon fontos előrelépés, hogy a drámapedagógia egyre szélesebb körben részévé vált az általános pedagógiai módszertannak.
A kutatás témája egyrészt annak feltárása, hogy a dráma és színházi nevelés tantárgy hogyan járul hozzá az olyan kulcskompetenciák fejlődéséhez, mint a kreativitás, kommunikáció, kritikai gondolkodás, együttműködés, másrészt hogy a drámapedagógiai módszerek alkalmazása mennyire segíti elő az iskolai szocializációt, demokráciára nevelést, esztétikai érzék fejlesztését. A vizsgálat tárgya lehet továbbá a jelenlegi pedagógusképzés, továbbképzés elemzése e területen, a jelenleg működő nemzetközi és hazai jó gyakorlatok (műhelyek) bemutatása, illetve további ajánlások megfogalmazása.


Deadline for application: 2020-11-20


2020. X. 20.
ODT online ülés
Az ODT következő, online ülésére 2020. november 6-án 10.00 órakor kerül sor.

 
All rights reserved © 2007, Hungarian Doctoral Council. Doctoral Council registration number at commissioner for data protection: 02003/0001. Program version: 2.2358 ( 2017. X. 31. )