Login
 Forum
 
 
Thesis topic proposal
 
László Szabó
Táplálkozási zavarok gyermekkorban és következményei

THESIS TOPIC PROPOSAL

Institute: Semmelweis University, Budapest
general health sciences
Doctoral School of Pathological Sciences

Thesis supervisor: László Szabó
Location of studies (in Hungarian): Semmelweis Egyetem, Egészségtudományi Kar
Abbreviation of location of studies: SE


Description of the research topic:

A felnőttkori szív- és érrendszeri megbetegedések sokszor gyermekkorban indulnak, így megelőzésük és/vagy korai felismerésük csökkentheti a felnőttkori megbetegedést, halálozást. Az olyan rizikótényezők, mint elhízás, magas vérnyomás, szénhidrát- és zsíranyagcsere zavar gyermekkori megjelenése, egyenes út a felnőttkori metabolikus X szindróma felé. Mindezeken túl az egészségben eltöltött évek számát rövidíti a dohányzás és a mozgásszegény életmód is.
A WHO 1998-ban betegséggé nyilvánította az elhízást. Az elhízás és az elhízásból eredő metabolikus, endokrin és mozgásszervet érintő elváltozások napjaink egyik legnagyobb problémáját jelentik.
Az első lépés a helytelen táplálás.
A fejlődő szervezet építőköveinek biztosítása meghatározza a felnőttkori egészséget. Különösen igaz ez a csecsemőtáplálásra, mert a szervezet arányainak változása relatíve a legnagyobb. Jól ismert, hogy a csecsemő fél éves korra megduplázza, egy éves korra megháromszorozza a születési súlyát. Mindezen idő alatt a szervezett élettani működése még fejlődésben van, s a táplálékterhelésekre még nem tud teljesen úgy reagálni, mint a nagyobb gyermek. A csecsemőtáplálás legelfogadottabb és természetes formája a szoptatás, melyet a csecsemő 6 hónapos koráig kizárólagosan javasolják. Az anyatejes táplálás alapvetően ismert és elfogadott a társadalom, az édesanyák körében. A gyermek 6 hónapos kora után azonban az anyatej már nem elégíti ki teljes egészében a csecsemő igényeit, további táplálék bevezetésére van szükség. A táplálás bővülése több választási lehetőséget kínál, és ez sokszor megzavarja a helyes táplálás kialakítását
A 0-3 éves kor kiemelkedően fontos a gyermekek testi-, szellemi fejlődése szempontjából. A megfelelő csecsemő- és gyermektáplálás alapvetően meghatározza mind a szomatikus növekedést, mind az immunrendszer érését, működését valamint a korai években kialakuló motoros- és mentális készségek kifejlődését. Ugyanakkor a későbbi táplálkozási szokások kialakulása és rögzülése miatt is fontos időszak ez, amely több táplálkozással összefüggő nem fertőző betegségcsoportra (elhízás, hipertónia, szív- és érrendszeri betegségek, oszteoporózis stb.) való hajlam megjelenésében is szerepet játszik. A kisdedek táplálására is jellemző, a túlzott só, szénhidrát, és zsírfogyasztás. Viszonylag kevés hazai adat áll rendelkezésre az ezen korcsoportú gyermekek táplálkozásáról.

Number of students who can be accepted: 3

Deadline for application: 2020-12-06


2020. X. 20.
ODT online ülés
Az ODT következő, online ülésére 2020. november 6-án 10.00 órakor kerül sor.

 
All rights reserved © 2007, Hungarian Doctoral Council. Doctoral Council registration number at commissioner for data protection: 02003/0001. Program version: 2.2358 ( 2017. X. 31. )