Login
 Forum
 
 
Thesis topic proposal
 
Anna Páldy
A klímaváltozás egészségi hatásai, területi egyenlőtlenségek kimutatása. Térinformatikai elemzések használata a közegészségügyben

THESIS TOPIC PROPOSAL

Institute: Semmelweis University, Budapest
theoretical medicine
Doctoral School of Pathological Sciences

Thesis supervisor: Anna Páldy
Location of studies (in Hungarian): Országos Környezetegészségügyi Intézet
Abbreviation of location of studies: OKI


Description of the research topic:

A kutatás célja:
A klímaváltozás várható egészségi hatása a vektorok által terjesztett fertőző betegségek terjedésének tér- és időbeli megváltozása. Európában a bakteriális eredetű Lyme kór incidencia változása köthető legnagyobb valószínűséggel a klímaváltozáshoz. Magyarországon 1998. óta kötelező a Lyme kór bejelentése, míg a másik kullancsok által terjesztett betegséget, a vírusos encephalitist 1977-től kell bejelenteni. A hazai megbetegedések adatainak feldolgozásáról korlátozott számú közlemény olvasható.

A jelen kutatás célja a két betegséget jellemző szezonalitás, területi egyenlőtlenségek vizsgálata a releváns időjárási adatok figyelembe vételével. A kutatás fontos részcélja a két nevezett betegség incidenciájának előrejelzése a regionális klimamodell (RegCM) szerint.
A kutatásnál alkalmazott módszerek: az incidencia területi különbségeinek vizsgálata térinformatikai módszerekkel, a releváns területi egységeken a heti átlaghőmérséklet és csapadék alakulás figyelembe vételével a lehető leghosszabb idősor adatainak felhasználásával. A Kárpát medencére kidolgozott regionális klímamodell alapján területi előrejelzés készítése 2021-2020-re.

Number of students who can be accepted: 3

Deadline for application: 2020-12-06


2020. X. 20.
ODT online ülés
Az ODT következő, online ülésére 2020. november 6-án 10.00 órakor kerül sor.

 
All rights reserved © 2007, Hungarian Doctoral Council. Doctoral Council registration number at commissioner for data protection: 02003/0001. Program version: 2.2358 ( 2017. X. 31. )