Login
 Forum
 
 
Thesis topic proposal
 
Az extracelluláris mátrix jelentősége a krónikus májbetegségekben

THESIS TOPIC PROPOSAL

Institute: Semmelweis University, Budapest
theoretical medicine
Doctoral School of Pathological Sciences

Thesis supervisor: Zsuzsa Schaff
Location of studies (in Hungarian): Semmelweis Egyetem II.Patológiai Intézet
Abbreviation of location of studies: SE


Description of the research topic:

A kötőszövet felszaporodása számos krónikus betegség jellegzetes vonása, ezek közül is kiemelt jelentőségűek a májbetegségek. A kialakuló szövetpusztulás és fibrosis számos ponton hat egymásra, részben egymást erősítő és fenntartó folyamatok alakulnak ki. Ezzel kapcsolatosan a májfibrozis reversibilitása a modern hepatologiai irodalom egyik legjobban vizsgált és legfontosabb kérdése. A fibrogenesis gátlása számos krónikus májbetegség lefolyását és a korábbi végstádiumnak tekintett cirrhosis kialakulását megelőzheti. Számos faktor, így a kötőszövet felhalmozódás fő stimulátora, a TGF β jelentős szereppel bír a fibrosis befolyásolásában. Emellett munkacsoportunk számos egyéb extracelluláris mátrix fehérjével (matrilin-2, dekorin, agrin, stb.) foglalkozott a múltban, kollaborációban, humán és kísérletes rendszerekben. Vizsgáltuk és vizsgáljuk ezek összefüggését egymással, illetve a különböző növekedési faktorokkal.

Egyéb témánkkal kapcsolódva a krónikus májbetegségek kialakulásához vezető etiológiai tényezők (így a hepatotrop vírusok, toxikus hatások, autoimmun betegségek) szerepét is tanulmányozzuk a fibrosis kialakulásában. Ugyancsak a téma része a fibrogenesis, a sejtpusztulás, valamint a hepatocarcinogenesis mechanizmus kialakulásának tanulmányozása.

Number of students who can be accepted: 3

Deadline for application: 2020-12-06


2020. X. 20.
ODT online ülés
Az ODT következő, online ülésére 2020. november 6-án 10.00 órakor kerül sor.

 
All rights reserved © 2007, Hungarian Doctoral Council. Doctoral Council registration number at commissioner for data protection: 02003/0001. Program version: 2.2358 ( 2017. X. 31. )