Login
 Forum
 
 
Thesis topic proposal
 
Magdolna Dank
Prediktív és prognosztikus faktorok szolid tumorokban

THESIS TOPIC PROPOSAL

Institute: Semmelweis University, Budapest
clinical medicine
Doctoral School of Pathological Sciences

Thesis supervisor: Magdolna Dank
Location of studies (in Hungarian): Semmelweis Egyetem Radiológiai Klinika
Abbreviation of location of studies: SE


Description of the research topic:

Az onkológia megbetegedések száma világszerte jelentős növekedést mutat. A WHO adatai szerint 2008-ban 12 millió új rosszindulatú daganatos esetet diagnosztizáltak a világon, és e betegségben több mint 7 millióan haltak meg. Magyarországon 2008-ban 70500 új daganatos megbetegedés került regisztrálásra, az e betegségben elhunytak száma meghaladja a 30 ezret. A rosszindulatú daganatos megbetegedések több mint 200 fajta megbetegedés összefoglaló neve. A daganatos betegségek diagnosztikája és terápiája a nemzetközi orvostudomány egyik leggyorsabban fejlődő területe.

Az onkológiai kutatások egy része jelentősen meghaladja bármely egyetem valós lehetőségeit. A gyógyszeripar illetve az elektrotechnikai nagyipar kutatási-fejlesztési programjainak részét képezi. Ez nem jelenti azt azonban, hogy le kell mondanunk a onkológiai kutatás feladatairól, hanem meg kell találnunk a valós kutatási céljainkat. A klinikus számára az egyik reális lehetőség a molekuláris patológia ugrásszerű fejlődésével megismert számos prediktív faktor klinikumban való követése, majd az adatok összegzése, elemzése. Ezen speciális adatgyűjtés eredményezhet olyan új ismeretet, mely nem képezheti multinacionális gyógyszervizsgálati rendszerek részét, hiszen azt meghaladóan jóval szélesebb betegcsoport adatai tekinthetőek át, és lehetőség nyílhat arra, hogy valós prognosztikai faktorokat ismerhessünk fel.

Prognosztikus faktorok:
- bármely faktor, mely képes információt adni a klinikai kimenetelről a diagnózis felállításának idején és ezzel
- a betegség várható kimenetelének becslésére törekszik. A tiszta prognosztikus faktor (mely összefüggésben áll és jelzi a recidíva vagy a halál kockázatát) segítségünkre lehet abban, hogyan kezeljük, vagy ne kezeljük a beteget, de nem segít abban, hogy az optimális terápiát tudjuk megválasztani. Számos prognosztikus faktort egyben prediktív faktorként is használhatunk.
Prediktív faktorok:
- bármely faktor, mely megjósolja, előre jelzi a daganat várható terápiás válaszát
- a kezelések különböző hatására mutat rá
A nagy beteganyagokat ezért a prediktív faktorok erőssége, megléte (vagy hiánya), stb. szerint több kisebb csoportra lehet bontani, melyek egy adott terápiára várhatóan eltérően reagálnak.
A PhD alprogramban az újonnan bevezetésre került célzott terápiák hatásosságát tekintenénk át, fókuszba helyezve a prognosztikus és prediktív tényezők szerepét.

Number of students who can be accepted: 3

Deadline for application: 2020-12-06


2020. X. 20.
ODT online ülés
Az ODT következő, online ülésére 2020. november 6-án 10.00 órakor kerül sor.

 
All rights reserved © 2007, Hungarian Doctoral Council. Doctoral Council registration number at commissioner for data protection: 02003/0001. Program version: 2.2358 ( 2017. X. 31. )