Login
 Forum
 
 
Thesis topic proposal
 
Tomográfiai rekonstrukciós módszerek matematikai és tanulás alapú továbbfejlesztése

THESIS TOPIC PROPOSAL

Institute: University of Szeged
computer sciences
Doctoral School of Computer Science

Thesis supervisor: Antal Nagy
Location of studies (in Hungarian): SZTE
Abbreviation of location of studies: SZTE


Description of the research topic:

A tomográfia a tárgyak nem-roncsoló tesztelését megvalósító eljárások gyűjteménye. A vizsgálat általában a vizsgált tárgyon áthatoló sugárzás karakterisztikájának mérésével kezdődik. A tárgyon áthaladó sugárzás kölcsönhatásba kerül a tárgy anyagával és belső szerkezetével, így változásokon megy keresztül. A sugárzás változása lehet a klasszikus tomográfiában felhasznált gyengülés, de lehet például egy koherens röntgen sugárnyaláb fázisának változása is. Ha több irányból megismételjük ezt a mérést, akkor a sugárzás ilyen változásaiból következtetni lehet a tárgy belső szerkezetére, illetve elegendő mennyiségű adatból a belső szerkezet pontos rekonstrukciója is lehetséges.
A tomográfiai képalkotó berendezések kimenetét számos tényező befolyásolja. A rekonstruált képek többféle okból tartalmazhatnak pontatlanságokat, artifaktumokat, hibákat, így a meglevő technikák fejlesztése folyamatos feladat. A jelentkező feladata tomográfiai rekonstrukciós módszerek fejlesztése különös tekintettel az alábbi területekre:
• A mért adatok és a rekonstrukció diszkrét reprezentációból adódó artifaktumok hatásának csökkentése.
• Frekvencia-térben működő rekonstrukciós technikák fejlesztése, az algoritmusok sebességének és pontosságának javítására.
• Neurális hálók használatának vizsgálata a rekonstrukciós módszerekben. Klasszikus és tanulás alapú módszerek egyesítése a rekonstrukcióban.
• A diszkrét és fázis-kontraszt tomográfia együttes használatának vizsgálata.

Number of students who can be accepted: 1

Deadline for application: 2021-02-28


2020. X. 20.
ODT online ülés
Az ODT következő, online ülésére 2020. november 6-án 10.00 órakor kerül sor.

 
All rights reserved © 2007, Hungarian Doctoral Council. Doctoral Council registration number at commissioner for data protection: 02003/0001. Program version: 2.2358 ( 2017. X. 31. )