Login
 Forum
 
 
Thesis topic proposal
 
Edit Buzás
Investigation of extracellular vesicles

THESIS TOPIC PROPOSAL

Institute: Semmelweis University, Budapest
theoretical medicine
Doctoral School of Molecular Medicine

Thesis supervisor: Edit Buzás
Location of studies (in Hungarian): Semmelweis Egyetem Genetikai, Sejt- és Immunbiológiai Intézet
Abbreviation of location of studies: SE


Description of the research topic:

Az extracelluláris vezikulák (EV-k) a sejtek által univerzálisan, evolúciósan konzervált módon termelt, endoszomális vagy plazmamembrán eredetű, foszfolipid kettősréteggel határolt képletek, melyek a sejtekből kijutva változatos hatásokat közvetítenek. Bár több évtizeden keresztül jelentek meg az EV-kre vonatkozó, sporadikus megfigyelések, csak az utóbbi évtizedben vált egyértelművé a terület valódi jelentősége, elsősorban az extracelluláris térben található vezikulák sejtek közötti kommunikációban betöltött szerepe miatt.
A vezikula-membránon belüli, extracelluláris enzimatikus degradációtól védett módon és koncentráltan szállított vezikula cargo összetétele változatos, és korántsem független a kibocsátó sejttől. E mellett aktív sorting mechanizmusok is segítik bizonyos molekulák szelektív feldúsulását a vezikulákban. Az eddigi vizsgálatok főleg a szállított nukleinsavakra és fehérjékre irányultak. Azonban a minden EV-ben közös lipid membrán összetételére és a vezikulák glikánjaira vonatkozóan is mind több adat áll rendelkezésünkre. A sejtek közötti kommunikáció parakrin/endokrin/autokrin vezikuláris útvonalának megismerése új lehetőségeket biztosíthat mind a diagnosztikában (folyékony biopsziaként), mind a terápiában. Az EV-k az immunmoduláció, a regeneratív medicinális eljárások és a vakcinafejlesztés új generációját képviselhetik, továbbá mesterséges cargo-val feltöltve a vezikulák közvetíthetik különböző hatóanyagok szelektív célba juttatását.
Munkánk során i) az extracelluláris vezikulák képződési mechanizmusait, ii) méret-biogenezis összefüggéseit, iii) sejtfelszíni markereit, iv) biomarkerként való alkalmazhatóságukat, v) szerepüket a sejt-sejt kommunikációban és vi) egyes megbetegedések pathomechanizmusában játszott szerepüket kívánjuk vizsgálani.


Deadline for application: 2020-10-17


2020. X. 20.
ODT online ülés
Az ODT következő, online ülésére 2020. november 6-án 10.00 órakor kerül sor.

 
All rights reserved © 2007, Hungarian Doctoral Council. Doctoral Council registration number at commissioner for data protection: 02003/0001. Program version: 2.2358 ( 2017. X. 31. )