Login
 Forum
 
 
Thesis topic proposal
 
A prion fehérje család útvonala és szerepe a sejtmagban és a citoszolban

THESIS TOPIC PROPOSAL

Institute: Semmelweis University, Budapest
biology
Doctoral School of Molecular Medicine

Thesis supervisor: Ervin Welker
Location of studies (in Hungarian): MTA TTK MFI
Abbreviation of location of studies: MTA


Description of the research topic:

A fehérje konformációs betegségek közül a legjelentősebbek és egyúttal a legnagyobb problémát a neurodegeneratív betegségek jelentik, melyek legismertebb és leggyakoribb formái az Alzheimer és a Parkinson kór. Előfordulási arányuk a fejlett országok öregedő népességében fokozatosan növekszik. Míg 2006-ban a világon 26,6 millió Alzheimer beteg volt, az előrejelzések szerint 2050-ig ez az érték akár meg is négyszereződhet.
A fehérje konformációs betegségek közös jellemzője, hogy a központi idegrendszer egyes sejtjeiben vagy sejtcsoportjaiban a fehérjék térszerkezete megváltozik, ezáltal az adott fehérje általában aggregációra hajlamossá válik.
A neurodegeneratív konformációs betegségek közé tartozik a prion fehérje konformációs átalakulásához kapcsolható fertőző és halálos TSE betegségek (transmissible spongiform encephalopathies; fertőző szivacsos agysorvadás) csoportja is. Bár a Prion betegségben szenvedő humán betegek száma igen alacsony, az állatvilágban terjedő TSE betegségek aggodalomra adhatnak okot, hiszen a kergemarhakórról már bebizonyosodott, hogy állatról emberre is átterjedhet. Másik aggasztó példa az észak-amerikai vadvilágban egyre jobban elterjedő krónikus sorvasztó betegség, melyről eddig még nem bizonyították, hogy emberekre is veszélyes lehet.
A Prion betegségek tényleges kialakulásának mechanizmusa még nem pontosan ismert, azonban az már bizonyított, hogy a kialakulásuknak lehetnek genetikai okai, fertőzéssel is elkapható, de teljesen spontán úgynevezett sporadikus úton is kialakulhat a betegség, melynek terjedéséhez csak a patogén fehérjére van szükség. Ez más betegség-típusoktól (vírusok, baktériumok, gombák, paraziták által okozot) igen eltérő, hiszen azok mindegyikének hordozói tartalmaznak nukleinsavakat (DNS és/vagy RNS). A Prion fehérje fiziológiás működésének megismerése lehet a kulcs a betegség megértéséhez, sajnos azonban az elmúlt évtizedek intenzív kutatásai ellenére a PrP pontos funkciója még mindig nem ismert.
A toxikus, az idegsejtek halálát okozó Prion fehérjeforma konformációja vagy szubcelluláris lokalizációja szintén nem pontosan ismert. Érdekes módon a Prion fehérje több formáját, sőt, a prion fehérje N-terminálisához analógiát mutató, a prion fehérje családba tartozó shadoo fehérjét is találták különböző sejtek sejtmagjában. Bizonyos modellek alapján elképzelhető, hogy a Prion betegségek során megfigyelt idegsejt-pusztulás összefügg azzal, hogy az alapvetően membrán asszociált Prion fehérje egyik formája a sejtmagba kerülve beindítja a sejtosztódást az alapvetően nem osztódó, differenciált neuronokban, ezáltal apoptózist indukál.
Kutatómunkánk egyik célja felderíteni a Prion és Shadoo fehérjék sejten belüli útvonalát a riboszómáktól a magba, illetve a feltételezhető, proliferációt elősegítő hatásukat vizsgálni.

Number of students who can be accepted: 3

Deadline for application: 2020-10-17


2020. X. 20.
ODT online ülés
Az ODT következő, online ülésére 2020. november 6-án 10.00 órakor kerül sor.

 
All rights reserved © 2007, Hungarian Doctoral Council. Doctoral Council registration number at commissioner for data protection: 02003/0001. Program version: 2.2358 ( 2017. X. 31. )