Login
 Forum
 
 
Thesis topic proposal
 
Sándor Valent
A placenta működésének változásai preeclampsiában

THESIS TOPIC PROPOSAL

Institute: Semmelweis University, Budapest
clinical medicine
Doctoral School of Molecular Medicine

Thesis supervisor: Sándor Valent
Location of studies (in Hungarian): Semmelweis Egyetem II.sz. Nőgyógyászati Klinika
Abbreviation of location of studies: SE


Description of the research topic:

A terhesség alatt az anyai szérum hisztaminszintje az első trimeszter alatt nem változik, a második trimeszterben csökken, majd a harmadikban nő, de nem éri el a kezdeti értéket. Több terhességi kórképet hoztak összefüggésbe hyperhisztaminaemiával, ilyen a koraszülés, spontán abortusz, hyperemesis gravidarum és a preeclampsia is. Jellemző, hogy a hisztamin szintje a nem terhes egészséges nőkénél is magasabb ezekben a betegségekben. Kérdés, hogy a hisztamin milyen szerepet játszik a kór kialakulásában, illetve súlyosságában?
Néhány éve írták le, hogy a placenta kb. 1000-szer magasabb hisztidin-dekarboxiláz (HDC) szinttel rendelkezik, mint egyéb szövetek , aminek a terhesség alatt növekvő szintű, és a HDC-t indukáló progeszteron lehet az oka .
A preeclampsiára fokozott oxidatív stressz jellemző. Hidrogén-peroxiddal a HDC promotere aktiválható , így elképzelhető, hogy az emelkedett hisztaminszintnek az oxidatív stressz az oka. A teában található antioxidáns tulajdonságú polifenolok közé tartozik az epigallokatekin-3-gallát (EGCG). Az EGCG antioxidáns tulajdonságán kívül az anyagcserét is befolyásolja. Aktiválja az AMP aktivált kinázt , aminek szerepe lehet a preeclampsia kialakulásában, és aktiválása potenciális támadáspontként szolgálhat a preeclampsia ellen. Az EGCG gátolja a HDC-t , , így a hisztamin csökkentésével normalizálhatja preeclampsiás betegekben a szintjét. Az EGCG (és egyéb tea flavonoid) hatását még nem tanulmányozták preeclampsiában, de fentiek alapján elképzelhető, hogy szerepet kaphatnak a megelőzésben, illetve a kezelésben.
A dohányzás a preeclampsia valószínűségét csökkenti, de a kialakuló betegség esetén a tüneteket súlyosbítja, ami a dohányzás ellentétes szerepeire utal. A dohányzás ambivalens tulajdonságainak vizsgálata mind a preeclampsia kóroktanának megismerésében, mind prediktív stratégia kidolgozásában segíthet. A védőhatás kialakulásában a CO-nak feltehetően fontos szerepe van. A káros hatásokat a dohányzás oxidatív stresszel okozhatja, ami a HDC indukálását eredményezheti.

A preeclampsia a főemlősök betegsége, de kísérletes rágcsáló állatmodellek is léteznek. Többek között a NO-szintáz (NOS) gátlószer nitro-arginin-metil-észter (NAME) adásával lehet kiváltani preeclampsiaszerű tüneteket terhes patkányokban. A NAME nem egyszerűen a NOS gátlása miatt használatos kísérletes preeclampsia kiváltására. Jelentőségét az adja, hogy preeclampsiás terhességben megfigyelték az endogén aszimmetrikus dimetil-arginin (ADMA) szintjének emelkedését. NAME-val az ADMA hatása modellezhető.


A hisztamin szerepének vizsgálata preeclampsiában, lehetséges kezelési mód


Kérdésfelvetés

NAME (ADMA) kiváltotta kísérletes preeclampsiában nő a hisztamin szérumszintje?

NAME (ADMA) kiváltotta preeclampsia tünetei csökkenthetőek-e antihisztamin kezeléssel?

HDC deficiens egerekben kiváltható-e preeclampsia NAME-vel? Ha igen, a tünetek kialakulásának időbeli leírása és súlyosságának jellemzése.

HDC deficiens egerek placentájának biokémiai jellemzése (VEGF, AMP aktivált kináz, oxidatív stressz markerek)

Oxidatív stressz és hisztamin vizsgálata. Szuperoxid-dizmutáz és kataláz gátlásával a hisztaminszint emelhető?

Resveratrol és epigallokatekin-3-gallát kezeléssel a kísérletes pancreatitis tünetei csökkenthetőek? Biokémiai karakterizálás NOS, AMP aktivált kináz, oxidatív stressz markerek meghatározásával.

Dohányfüst hatására a kísérletes preeclampsia tünetei hogyan változnak vad típusú és HDC deficiens egerekben? Változik-e a hisztaminszint?

A dohányfüst káros hatásait tompítja-e az EGCG?

Csökkentett CO tartalmú dohányfüst súlyosbítja-e a preeclampsiát?

Közvetlenül kapcsolódó humán vizsgálatok

HDC aktivitás mérése humán normál és preeclampsiás placentában

Terhességet megelőző és terhesség alatti dohányzás, teafogyasztás és klinikai állapot felmérése

Number of students who can be accepted: 3

Deadline for application: 2020-10-17


2020. X. 20.
ODT online ülés
Az ODT következő, online ülésére 2020. november 6-án 10.00 órakor kerül sor.

 
All rights reserved © 2007, Hungarian Doctoral Council. Doctoral Council registration number at commissioner for data protection: 02003/0001. Program version: 2.2358 ( 2017. X. 31. )