Login
 Forum
 
 
Thesis topic proposal
 
Zsófia Nemoda
Gén x környezet interakció vizsgálata: DNS metilációs mérések a pszichiátriai genetika területén

THESIS TOPIC PROPOSAL

Institute: Semmelweis University, Budapest
theoretical medicine
Doctoral School of Molecular Medicine

Thesis supervisor: Zsófia Nemoda
Location of studies (in Hungarian): Semmelweis Egyetem, Orvosi, Vegytani, Molekuláris Biológiai és Patobiokémiai Intézet
Abbreviation of location of studies: SE


Description of the research topic:

A humán genom szekvenciájának feltérképezése és a genetikai polimorfizmusok azonosítása utáni feladat, hogy a betegségek hátterében szerepet játszó specifikus genetikai és környezeti faktorokat azonosítsuk, illetve a gén x gén és gén x környezet interakciókat feltárjuk. Az utóbbi évek genetikai vizsgálatai alapján feltételezhető, hogy a komplex öröklődésű betegségek kialakulásában szerepet játszó környezeti rizikó faktorok részben epigenetikai módosítások, mint például a DNS metilációs mintázatának megváltoztatása révén fejtik ki hatásunkat. A fejlődés kritikus periódusaiban a pre- és posztnatális környezet (pl. tápanyag ellátás, krónikus stressz) hosszú távú változásokat idézhet elő az utódban. Ugyan az epigenetikai módosulások szövet-specifikusak, egyre több vizsgálat mutat ki DNS metilációs különbségeket perifériás szövetek (vér, nyál, bucca sejtek) DNS metilációs mintázatában pszichiátriai zavarok vonatkozásában, ahol a cél-szövet, az agy, legtöbbször nem áll rendelkezésünkre.
A gén x környezet interakciók vizsgálatát az intrauterin és a korai szociális környezet hatásainak vonatkozásában kollaborációs kutatások keretén belül tervezzük a Vadaskert Kórház és Szakambulancia munkatársaival, valamint a MTA Pszichológiai Kutatóintézetének Fejlődés-lélektani Csoportjával. Próbálunk kvantitatíven mérhető fenotípus-egységek, az úgynevezett endofenotípusok használatára törekedni a pszichológiai jellegek felmérésénél, például a prefrontális cortexhez és limbikus rendszerhez kapcsolódó figyelmi és érzelmi mechanizmusokat mérő tesztekkel. Ezen kívül a csecsemő / gyermek stressz-reaktivitását is felmérjük nyálban mérhető kortizol szintek vizsgálatával. Ilyen módon a DNS-ben lévő genetikai és epigenetikai változatok és a fenotípusos pszichológiai jellegek között meghúzódó biológia mechanizmusokat próbáljuk feltérképezni. Mivel csecsemőktől és gyermekektől veszünk biológiai mintát a genetikai és epigenetikai méréseinkhez, nem-invazív technikával gyűjtött nyál és bucca sejtek DNS mintáit használjuk. Kandidáns gének első sorban a figyelmi és érzelmi funkciókban fontos monoamin (dopamin, noradrenalin és szerotonin) neurotranszmitter rendszerek és a stressz-reakcióban aktiválódó hipotalamusz-hipofízis-mellékvesekéreg tengely elemei közül kerülnek ki, de a teljes genom szintű elemzések költségeinek csökkenésével – válogatott csoportokban – előzetes hipotézis mentes epigenetikai vizsgálatokat is tervezünk.
A csecsemőkori kötődési vizsgálatok információt szolgáltathatnak a gyermekek közösségekbe való beilleszkedéséről. A gyermekkorban diagnosztizált impulzív magatartásformák előre jelezhetnek pszichiátriai zavarokat. A kutatásaink során azonosított rizikó- és védőfaktorok minél korábbi felismerése előmozdíthatja az egészséges mentális fejlődést szolgáló célzott beavatkozásokat is.

Number of students who can be accepted: 3

Deadline for application: 2020-10-17


2020. X. 20.
ODT online ülés
Az ODT következő, online ülésére 2020. november 6-án 10.00 órakor kerül sor.

 
All rights reserved © 2007, Hungarian Doctoral Council. Doctoral Council registration number at commissioner for data protection: 02003/0001. Program version: 2.2358 ( 2017. X. 31. )