Login
 Forum
 
 
Thesis topic proposal
 
Epigenetikai faktorok szerepe a génexpresszió szabályozásában: Egy kardiovaszkuláris rizikófaktor, az ABCC6 gén transzkripciós szabályozása

THESIS TOPIC PROPOSAL

Institute: Semmelweis University, Budapest
biology
Doctoral School of Molecular Medicine

Thesis supervisor: Tamás Arányi
Location of studies (in Hungarian): MTA Természettudományi Kutatóközpont Enzimológiai Intézet
Abbreviation of location of studies: MTA


Description of the research topic:

Az ABCC6 a pseudoxanthoma elasticum (PXE) nevű ritka betegség génje. A közelmúltban igazolódott, hogy már egyetlen mutáció hordozása is jelentősen megnöveli a szívkoszorúér-betegség kialakulásának kockázatát. Ez nem is annyira meglepő, hiszen nem egy esetben tapasztaljuk, hogy egy ritka betegség egy olyan kórkép modelljének tekinthető, mely a társadalom jóval szélesebb rétegeit érinti, mint a maga a ritka betegség. Valószínűleg egy ma még azonosítatlan metabolitot transzportál az ABCC6 a májsejtekből a véráramba. Ennek a folyamatnak különleges jelentősége van a PXE-re jellemző arteriális kalcifikáció kialakulása szempontjából. Az ABCC6 gén kifejeződésének szabályozásában szerepet játszó faktorok azonosítása hozzájárulhat a két betegség patogenezisének jobb megértéshez, sőt az ABCC6 fehérjeszint növelése akár terápiás céllá is válhat. Ennek megfelelően kísérleteink során az ABCC6 gén szabályozását kívánjuk jobban megérteni. A korábbi és jelenleg is folyó kutatásaink eredményeire támaszkodva tervezzük: i/ azonosítani a gén szövetspecifikus kifejeződéséért felelős fehérjéket, ii/ karakterizálni a gén kifejeződésében szerepet játszó epigenetikai faktorokat, iii/ vizsgálni az ABCC6 kifejeződésének ERK1/2-től való - HNF4alpha transzkripciós faktoron keresztül megvalósuló - függésének mechanizmusát, iv/ a teljes genomot megvizsgálni, hogy azonosítsuk az i és iii pontokban leírt mechanizmusok mely további gének esetén figyelhetők meg.


Deadline for application: 2020-10-17


2020. X. 20.
ODT online ülés
Az ODT következő, online ülésére 2020. november 6-án 10.00 órakor kerül sor.

 
All rights reserved © 2007, Hungarian Doctoral Council. Doctoral Council registration number at commissioner for data protection: 02003/0001. Program version: 2.2358 ( 2017. X. 31. )