Login
 Forum
 
 
Thesis topic proposal
 
Lajos Klukovits
A pisai Leonardo Liber quadratorum c. könyve

THESIS TOPIC PROPOSAL

Institute: University of Szeged
mathematics and computing
Doctoral School of Mathematics and Computer Science

Thesis supervisor: Lajos Klukovits
Location of studies (in Hungarian): SZTE TTIK Matematika- és Számítástudományok Doktori Iskola 6720 Szeged, Aradi vértanúk tere 1.
Abbreviation of location of studies: MatDI


Description of the research topic:

A pisai Leonardo (ismertebb nevén Fibonacci) 1225-ben fejezte be e könyvét, amelyről sok helyen lehet olvasni hajmeresztő dolgokat főleg azért, mert a véleményalkotók nem olvasták. Mentségükre szolgáljon, hogy csak a XIX. század vége felé kerültek elő azok a kódexek, amelyekben vagy az eredeti latin nyelvű, vagy a későbbi (de középkori) ún. vulgáris olasz nyelvű szerkesztett változatok megtalálhatók. A mai nyelvek közül csak olaszul érhető el a teljes anyag mind a mai napig. E könyv tartalmazza Leonardo talán legmélyebb matematikai eredményeit. Szigorú bizonyítások azonban — a kor szellemének megfelelően — nincsenek benne. Állításait konkrét számpéldákon mutatja be úgy, hogy a példák alapján a mai olvasó szigorú bizonyításokat is alkothat. Érdemes tanulmányozni a számpéldái mögött rejlő általánosságot.

Number of students who can be accepted: 1

Deadline for application: 2012-07-31

 
All rights reserved © 2007, Hungarian Doctoral Council. Doctoral Council registration number at commissioner for data protection: 02003/0001. Program version: 2.2358 ( 2017. X. 31. )