Thesis supervisor: László Friedrich
co-supervisor: Edit Márki
Location of studies (in Hungarian): SZIE BC Abbreviation of location of studies: SZIE
Description of the research topic:
A tojás, és ezáltal a tojásból készült tojástermékek táplálkozásélettani jelentősége kiemelkedő, továbbá értékes tápanyagtartalma, emészthetősége alkalmassá teszi arra, hogy terápiás jellegű és diétás étrendek fontos alapanyaga legyen. Ugyanakkor a tojás ill. tojáslé mikrobiológiai, élelmiszerbiztonsági szempontból nagy kockázatú, hőkezelése a tojást alkotó fehérjék hőérzékenysége miatt körülményes. Amennyiben más, alternatív módszerekkel (membránszűrési technikák) sikerülne kinyerni a tojásból az értékes komponenseket, akkor egyrészt csökkenteni lehetne az élelmiszerbiztonsági kockázatot, másrészt az egyes értékes összetevőket egymástól elkülönítve is fel lehetne használni, további élelmiszeripari alkalmazásukat téve ezzel lehetővé.