Login
 Forum
 
 
Thesis topic proposal
 
Funkcionális CT képalkotás a stabil koszorúér-betegség diagnosztikájában

THESIS TOPIC PROPOSAL

Institute: Semmelweis University, Budapest
theoretical medicine
Doctoral School of Basic and Translational Medicine

Thesis supervisor: Bálint Szilveszter
Location of studies (in Hungarian): SE
Abbreviation of location of studies: SE


Description of the research topic:

Bevezetés:
A koszorúér-betegség a vezető halálok világszerte, így hazánkban is. A koszorúér-betegség kimutatására alkalmazott noninvazív képalkotó módszerek közül az egyik legmodernebb eljárás a coronaria CT angiographia (CCTA) vizsgálat, amelynek segítségével direkt információt nyerhetünk a coronariákat érintő atheroscleroticus plakkokról és a lumenszűkület mértékéről. A CCTA továbbá plakkok összetételének meghatározását is lehetővé teszi. Magas negatív prediktív értékének köszönhetően megbízhatóan alkalmazható a koszorúér-betegség kizárására. A CCTA legfontosabb indikációja éppen ezért a coronariabetegség kizárása kis és közepes kockázatú betegekben. A vizsgálat pozitív prediktív értéke kisebb, 70–80%, amely annyit jelent, hogy a vizsgálat során leírt atheroscleroticus plakkok okozta szűkület mértékét a CCTA gyakran túlbecsüli, különösen a nagy kalciumtartalmú, meszes laesiók esetében, így ezen esetekben további fontos információt nyújthatnak a klinikai döntéshozatalhoz a funkcionális vizsgálatok. Funkcionális vizsgálatok segítségével lehetőség van az ischaemia meghatározására, illetve a hemodinamikailag releváns szűkületek felismerésére non-invazív módon.
Az ateroszklerotikus eltérések funkcionális jelentőségének meghatározására új lehetőséget jelent a CCTA alapú frakcionált áramlási rezerv (FFR) számítógépes szimulációval történő számítása. Az FFR-CT számításához nincs szükség speciális felvételezési technikára, a szimuláció a standard módon készített CCTA felvételek alapján is elvégezhető. A CCTA alapú FFR-CT jó egyezést mutat az invazívan mért FFR értékekkel. A koronária CT angiográfiás felvételeket felhasználva meghatározható az adott lézió FFR értéke további gyógyszerelés és sugárterhelés nélkül, így segítve a koszorúér-betegség súlyosságának megítélését.

A másik elérhető módszer a miokardiális CT perfúziós vizsgálat, melyet az ischaemia kimutatására, lokalizációjának elemzésére alkalmazhatunk. A perfúziós vizsgálatok során stress hatásban a miokardium perfúziós paraméterei kvantifikálhatóak és ezáltal hatékonyabban azonosíthatjuk a szignifikáns érszűkülettel rendelkező betegeinket. A CCTA és perfúziós vizsgálat együttes alkalmazása javítja a szív CT diagnosztikus teljesítményét a hemodinamikailag szignifikáns koszorúér-betegség meghatározásában. Célunk a stabil koszorúér-betegség vizsgálata funkcionális CT képalkotó módszerekkel. Továbbá az új funcionális képalkotó eljárások diagnosztikus teljesítményét vizsgáljuk invazív FFR méréssel szemben.


Deadline for application: 2019-12-31

 
All rights reserved © 2007, Hungarian Doctoral Council. Doctoral Council registration number at commissioner for data protection: 02003/0001. Program version: 2.2358 ( 2017. X. 31. )