Login
 Forum
 
 
Thesis topic proposal
 
Gabriella Vadászné Bognár
Fogazatgeometria optimalizálás a fogérintkezés elemzésével

THESIS TOPIC PROPOSAL

Institute: University of Miskolc
mechanical engineering
István Sályi Doctoral School of Mechanical Engineering Sciences

Thesis supervisor: Gabriella Vadászné Bognár
Location of studies (in Hungarian): Institute of Machine and Product Design
Abbreviation of location of studies: GET


Description of the research topic:

A járműipari alkalmazásoknál általában lokalizált hordképpel, azaz korlátozott fogérintkezéssel tervezett fogaskerékpárokat építenek be, annak érdekében, hogy az él-felfekvést és az abból adódó fogtörést elkerüljék. Lokalizált hordkép esetén a fogaskerekek elméletileg pontszerűen, a gyakorlatban foltszerűen kapcsolódnak. A lokalizált hordkép kedvezőtlen következménye, hogy a mozgásátvitel az áttétel ingadozásával valósul meg, amiből adódóan rezgés és zaj keletkezik. A kedvezőtlen hatások mérséklése, az optimális fogazatgeometria kialakítása a következő munkafázisokkal érhető el:
1. A lokalizált hordkép kialakítása
A hordkép az érintkezési pontokban a terhelés hatására kialakuló érintkezési foltok összessége. A kedvező hordkép megvalósítása érdekében a tervezés kezdeti szakaszában néhány előírást teszünk. Az alapadatok ismeretében elvégezhető a Litvin által kifejlesztett lokális szintézis. A lokális szintézis során a lokalizált hordképet teljes egészében a kerék fogfelületén végrehajtott változtatásokkal érjük el.

2. A fogérintkezés elemzése
A megoldás eredményességét a fogérintkezés elemzésével (Tooth Contact Analysis = TCA) tudjuk ellenőrizni, mely a fogaskerekek fogfelületeinek kapcsolódását szimuláló számítógépes program.
A lokális szintézis eredményeként rendelkezésünkre állnak mindazon adatok, amelyek segítségével a fogfelületek matematikai leírása elvégezhető.

Amennyiben a TCA kedvezőtlen eredményt mutat, az 1. pontban a bemenő adatok módosításával, és a 2. pont feladatainak ismételt elvégzésével, azaz egy iterációs folyamattal jutunk el a végső megoldáshoz.

A témát gondozó Intézet: Miskolci Egyetem, Gép- és Terméktervezési Intézet
Irodalom:
[1] F.L. Litvin, Y. Zhang, Local synthesis and tooth contact analysis of faced-milled spiral bever gears, NASA Report 1991. No. 4342 http://www.dtic.mil/dtic/tr/fulltext/u2/a243952.pdf
[2] The Gleason Works Publication: Tooth Contact Analysis Formulas and Calculation Procedures, SD 3115, April, 1964.
[3] Krenzer, T. J., Understanding Tooth Contact Analysis, The Gleason Works Publication, SD3139B/3-81/ GMD, 1981.
[4] Litvin, F. L., “Gear Geometry and Applied Theory,“ Prentice Hall, 1994. című BMF konferencián elhangzott előadás, elektronikus kiadvány (ISBN: 978-963-7154-98-0)

Number of students who can be accepted: 1

Deadline for application: 2020-02-28

 
All rights reserved © 2007, Hungarian Doctoral Council. Doctoral Council registration number at commissioner for data protection: 02003/0001. Program version: 2.2358 ( 2017. X. 31. )