Login
 Forum
 
 
Thesis topic proposal
 
Az agyi oxigenizáció monitorozásának alternatív lehetőségei súlyos koponyatraumában

THESIS TOPIC PROPOSAL

Institute: University of Szeged
theoretical medicine
Doctoral School of Multidisciplinary Medical Scienses

Thesis supervisor: Zsolt Molnár
Location of studies (in Hungarian): SZTE ÁOK Anaeszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézet
Abbreviation of location of studies: ÁOK


Description of the research topic:

Kutatási témakör:
Kardiorespiratrikus változások monitorozása és modulációja szeptikus állapotokban, valamint a perioperatív időszakban
Az iskola célja kettős: egyrészt kritikus állapotú, szeptikus, valamint magas rizikóval járó műtéten áteső betegeken végeznénk klinikai tanulmányokat, másrészt állatkísérletes modellen vizsgálnánk a szepszis kardiorespiratorikus hatásait.

2. Klinikai vizsgálatok
2.1. Az adekvát agyi oxigenizáció alapfeltétele a megfelelő oxigénszállító kapacitás és perfúzió mellett az adekvát agyi oxigén felvétel. Ennek monitorozása csak komplex módszerekkel kivitelezhető, melynek része az invazív hemodinamika, agyi szöveti oxigenizáció, és bulbus juguli oximetria. Célunk, egy prospektív leíró vizsgálat arról, hogy invazív hemodinamikai monitorozás mellett végzett keringéstámogatás alatt, a bulbus juguli és a ScvO2 hogyan korrelál egymással. Ennek jelentősége, hogy lélegeztetett, szedált betegekben az ScvO2 változásaiért döntően az agyi oxigénfogyasztás a felelős. Nem készült azonban vizsgálat arra vonatkozóan, hogy ennek értékei hogyan korrelálnak a bulb. juguliba helyezett katéterrel mért értékekkel. Pozitív eredmény esetén az ScvO2 kiválthatná a sokkal nehezebben behelyezhető bulb. juguliba vezetett katéter használatát, és fontos eszköze lehetne az ágymelletti agyi oxigénfelvétel monitorozásának.

Required language skills: angol
Number of students who can be accepted: 1

Deadline for application: 2019-12-19

 
All rights reserved © 2007, Hungarian Doctoral Council. Doctoral Council registration number at commissioner for data protection: 02003/0001. Program version: 2.2358 ( 2017. X. 31. )