Login
 Forum
 
 
Thesis topic proposal
 
Tibor Krenács
Kollagén XVII fehérje melanomákban

THESIS TOPIC PROPOSAL

Institute: University of Szeged
theoretical medicine
Doctoral School of Multidisciplinary Medical Scienses

Thesis supervisor: Tibor Krenács
Location of studies (in Hungarian): Semmelweis Egyetem Budapest
Abbreviation of location of studies: SE


Description of the research topic:

A “gap junction”-ok (rés junkciók) sejtmembrán csatornák aggregátumai, melyeken keresztül ionok és kis molekulatömegű hidrofil metabolitok, így pl. másodlagos hírvivők, direkt közlekedhetnek a kapcsolt sejtek citoplazmái között. Az eltérő connexin izoformák által képzett csatornák szelektív áteresztőképességgel rendelkeznek. Az így megvalósuló direkt sejt-sejt kommunikációnak bizonyítottan szerepe van a sejtnövekedés és differenciáció szabályozásában, valamint kontraktilis szövetekben (szívizom, uterus szüléskor) az akciós potenciál gyors és szinkron tovaterjedésében. E kommunikációs út károsodását igazolták számos betegségben és a tumorképződés kapcsán.
-Eddigi vizsgálatainkban a direkt sejt-sejt kommunikáció szerepét igazoltuk a lymphoreticuláris rendszerben, csontvelő regeneráció és a humorális immunválasz kapcsán. Itt további vizsgálataink a gap junction expresszió kórós körülmények közötti tanulmányozására irányul, pl. különböző lymphoma típusokban, ami közvetve tovább tisztázhatja szerepüket.
-A direkt-sejkommunikáció a többrétegű hámot alkotó sejtek funkcióinak összehangolásában is feltehetően szerepet játszik. Ezt az emberi cornea ontogenezise és nyúl cornea lézer ablációját követő regeneráció során vizsgáljuk az adhéziós sejtkapcsolatokkal együtt.
-Myoblast tenyészetben a direkt sejtkommunikáció blokkja gátolja fontos myogenikus faktorok termelését. Regenerálódó izomban vizsgálni kívánjuk a connexin izoformák megjelenését és eloszlását az izomregeneráció és differenciálódás során.
-Elővizsgálataink eddig még nem észlelt connexin izoformák nagyszámú jelenlétét igazolták humán és rágcsáló vese glomeruláris érrendszerében, ami felveti a direkt sejt-kommunikáció szerepét a filtráció szabályozásában. A connexin izoformák megoszlását és szerepét ép és kórós vesékben kívánjuk tanulmányozni.

Required language skills: angol
Recommended language skills (in Hungarian): angol
Number of students who can be accepted: 1

Deadline for application: 2019-12-19

 
All rights reserved © 2007, Hungarian Doctoral Council. Doctoral Council registration number at commissioner for data protection: 02003/0001. Program version: 2.2358 ( 2017. X. 31. )