Login
 Forum
 
 
Thesis topic proposal
 
Zoltán Hantos
A légzőrendszer mechanikája élettani és kóros körülmények között:a légutak és a tüdőszövet szeparált vizsgálata

THESIS TOPIC PROPOSAL

Institute: University of Szeged
theoretical medicine
Doctoral School of Multidisciplinary Medical Scienses

Thesis supervisor: Zoltán Hantos
Location of studies (in Hungarian): SZTE ÁOK Orvosi Fizikai és Orvosi Informatikai Intézet, Légzésélettani kutatócsoport
Abbreviation of location of studies: ÁOK


Description of the research topic:

A témakör kutatásának célja: korszerű kísérletes, mérés- és értékeléstechnikai módszerek alkalmazásával feltárni mindazokat a biomechanikai tulajdonságokat, amelyek
• elkülönítetten jellemzik a légzőrendszer légúti és szöveti kompartmentjeit,
• meghatározzák e kompartmentek kölcsönös mechanikai függőségét,
• rámutatnak az akut légúti és szöveti konstrikció és dilatáció mechanizmusaira,
• változnak a krónikus légzőszervi betegségek és azok terápiás befolyásolása során
• meghatározzák a légutak záródásának és újranyílásának folyamatait és
• lehetővé teszik neminvazív mechanikai és volumetriai módszerek kifejlesztését.
A témakör fontossága alapvetően a légzőrendszeri megbetegedések növekvő elterjedéséből következik, de aktualitását két, az elméleti és klinikai kutatások homlokterében álló kérdéscsoport különösen alátámasztja. Az egyik a légzőrendszeri szövetek mechanikájának komplex, nem-newtoni jellegéből következik: a szöveti mechanikai ellenállás jelentős hozzájárulása a spontán légzés energetikájához; a szövetek részvétele a bronchokonstrikcióban (a „pulmokonstrikció” jelensége) - illetőleg a bronchodilatációban - a parenchyma és a légutak mechanikai interdependenciája és ennek eltorzulása az asztma, emphysema és fibrosis kialakulása során. A másik az inhomogenitás jelensége, általában a struktúra-funkció összefüggés kontextusában, speciálisan a bronchokonstrikció során: a perifériás légutak inhomogén konstrikciójának mechanizmusai és hatása a gázcserére és a globális mechanikára a mesterséges lélegeztetés körülményei között; az inhomogenitás dinamikája, különös figyelemmel a légutak elzáródásának-újranyílásának folyamataira és ezek befolyásolására az optimális ventillációs stratégiák kialakításával.
A kutatás módszerei a standard légzés- és keringésvizsgálati metodikák mellett kiemelt helyen tartalmazzák a kutatócsoportunk által kifejlesztett módszereket, elsősorban az alacsonyfrekvenciás kényszerített oszcilláció állatkísérletes és humán vizsgálati verzióit, melyekkel a légzőrendszer szöveti és légúti mechanikája szeparáltan és neminvazív módon vizsgálható, valamint a légzési hangok intratracheális rögzítésének és feldolgozásának módszerét, mellyel az atelektatikus tüdő kinyílási folyamatait kísérő „crackle” hangeseményei figyelhetők.

Required language skills: angol
Number of students who can be accepted: 1

Deadline for application: 2019-12-19

 
All rights reserved © 2007, Hungarian Doctoral Council. Doctoral Council registration number at commissioner for data protection: 02003/0001. Program version: 2.2358 ( 2017. X. 31. )