Login
 Forum
 
 
Thesis topic proposal
 
A nukleáris kardiológia új módszerei az ischaemiás szívbetegség diagnosztikájában

THESIS TOPIC PROPOSAL

Institute: Semmelweis University, Budapest
theoretical medicine
Doctoral School of Basic and Translational Medicine

Thesis supervisor: István Szilvási
Location of studies (in Hungarian): Állami EGészségügyi Központ
Abbreviation of location of studies: ÁEK


Description of the research topic:

Bevezetés
Az ischaemiás szívbetegség (ISZB) népegészségügyi jelentősége miatt a nukleáris kardiológia a nukleáris medicina egyik legfontosabb területe. Módszereit a diagnosztikában, a terápia követésében és a prognózis megállapítására hazánkban is széleskörűen alkalmazzuk. Ezek a módszerek noninvazív módon kvantitatív jellegű adatokat nyújtanak különböző kórfolyamatokról.
A radiofarmakológia és az instrumentáció fejlődése következtében a nukleáris kardiológia új módszerei jelennek meg a klinikumban. A PET és a PET/CT hazánkban is elérhetővé vált. Intenzív kutatás fázisában van egy új típusú berendezés, a SPECT/CT klinikai alkalmazása. Elkezdődött egy hazai SPECT/CT fejlesztése is. A 16 szeletes CT-vel CT angiográfia is végezhető. Ez megváltoztatja a különböző diagnosztikai módszerek algoritmusát az ISZB vizsgálatában. Az endotél diszfunkció és az un. slow-flow jelenség vizsgálata radioizotópos módszerekkel az ISZB klinikai kutatásának részterületei.


Célkitűzéseink:

1. A terheléses szívizomcintigráfia SPECT vizsgálata és az F-18-FDG PET vizsgálat (a leggyakrabban használt molekuláris imaging módszer) a szívizom perfúzió és a metabolizmus vizsgáló módszerei. Pontos helyük meghatározása a kivizsgálási és az utánkövetése algoritmusban a költség-hatékonyság szempontjából is lényeges. Célunk, hogy e módszerek megbízhatóságát megállapítsuk a hibernált szívizomzat életképességének kimutatásában, egyéb képalkotó módszerek eredményeivel egybevetve meghatározzuk azt a betegcsoportot, amelyben az FDG-PET klinikailag a leghasznosabb a revaszkularizáció sikeres előrejelzésében. Célkitűzésünk annak megállapítása is, hogy származik-e többlet információ a kvantitatív SPECT módszer alkalmazásától, helyettesítheti-e az FDG-PET vizsgálatot a szívizomzat viabilitásának vizsgálatában?
2. A SPECT/CT egy új hibrid képalkotó eljárás. Egyik legfontosabb alkalmazási területe a nukleáris kardiológia. A funkcionális adatok (a szívizomperfúzió) és a morfológiai adatok) calcium score, CT-koronarográfia) egybevetése pontosabb diagnózist tesz lehetővé. A két képalkotó modalitás szimultán alkalmazásának lehetősége átalakítja az ischaemiás szívbetegség diagnosztikai algoritmusát is. A SPECT/CT racionális alkalmazásának irányelvei intenzív nemzetközi kutatás témája. Célkitűzésünk annak megállapítása, hogy mi a szívizomperfúzió SPECT-vizsgálata és a CT-koronarográfia szimultán alkalmazásának klinikai haszna a különböző (preklinikai diagnózis, diagnosztika, prognózis, követés) indikációkban?
3. Az endothel diszfunkció in vivo vizsgálatára alkalmazzák a perifériás keringés különböző diagnosztikai módszereit is. Célunk annak vizsgálata, hogy a szubkután szövet keringésének radioizotópos – egyszerű, noninvazív és kvantitatív – módszere alkalmas-e az endothel diszfunkció megállapítására? Hiperlipémiás betegekben vizsgálnánk a reaktív hiperémia mértéke és az endothel diszfunkció laboratóriumi paramétereinek összefüggését.
4. Az un. slow-flow jelenség klinikai jelentőségét a szívizom mikrocirkuláció károsodása adja. Terheléses szívizomcintigráfiával ebben a betegcsoportban általában normális perfúzióeloszlást látunk, mert a perfúziós rezerv a szívizomban többé-kevésbé egyenletesen csökken. A klasszikus TI-201 terheléses szívizomcintigráfia azonban – a washout kvantitatív vizsgálatával – lehetőséget nyújt arra, hogy a mikrocirkuláció diffúz károsodását megállapíthassuk. Célunk annak megállapítása, hogy van-e klinikai haszna a dipiridamol infúzióval végzett terheléses TI-201 szcintigráfiának a slow-flow beteganyag diagnosztikájában?
5. Az ischaemiás szívbetegségben is lényeges szerepe van az apoptózisnak, így a koronária plaque instabilitásának kialakulásában, a szívizom hibernációban, a miokardiális infarktus kifejlődésében. Célunk az apoptózis kimutatását célzó radiofarmakon, a Tc-99m-annexin V vizsgálata in vivo körülmények között.


Megvalósítás
Célkitűzéseink közül az 1., 3., és 4. pont alattit a rendelkezésünkre álló nagyszámú klinikai beteganyag prospektív vizsgálatával, a 2. pont alattit a berendezést fejlesztő Mediso Kft-vel, az 5. pont alattit az Izotóp Intézet Kft-vel együttműködve kívánjuk megvalósítani.

Number of students who can be accepted: 1

Deadline for application: 2019-12-31

 
All rights reserved © 2007, Hungarian Doctoral Council. Doctoral Council registration number at commissioner for data protection: 02003/0001. Program version: 2.2358 ( 2017. X. 31. )