Login
 Forum
 
 
Thesis topic proposal
 
Enikő Sárváry
Redox-homeosztázis , graftfunkció és terápiás gyógyszerszint monitorizálás transzplantált betegekben

THESIS TOPIC PROPOSAL

Institute: Semmelweis University, Budapest
clinical medicine
Doctoral School of Basic and Translational Medicine

Thesis supervisor: Enikő Sárváry
Location of studies (in Hungarian): Semmelweis Egyetem Transzplantációs és Sebészeti Klinika
Abbreviation of location of studies: SE


Description of the research topic:

A Doktori Iskola alábbi Ph.D. témája 3 fő dologra fókuszál: A redox-homeosztázis, a graftfunkció és az immunszuppresszió vizsgálatára, amelyek azzal a céllal történnek, hogy a lehető legjobb minőségű szerv kerüljön beültetésre, illetve a graft hosszú távon a lehető legjobban funkcionáljon.
A világon számtalan helyen végzett kutatások eredményei alapján joggal feltételezhetjük, hogy az allotranszplantátumok hatására beinduló gyulladásos reakciót, a szabadgyökös folyamatokat, az immunrendszer aktiválódását olyan molekuláris változások kísérik, amelyek detektálása diagnosztikus és terápiás célokat szolgálhat.
A redox-homeosztázis a szabadgyökös folyamatok és az antioxidáns védekező rendszer együttes hatásának tekinthető.
Feltételezésünk szerint, a transzplantáció szövődményeinek kialakulásában, döntő szerepet játszanak a kontrollálatlan szabadgyök láncreakciók következtében létrejövő károsodások, melyek végső soron a sejtek minden egyes alkotóelemét képesek károsítani. A hypoxia, a permeabilitás zavarok, a patológiás hormonhatások, az immunrendszer aktiválódása több szálon elindíthatja a kóros folyamatokat, amely a beültetett szerv, ritkábban a szervet kapó beteg túlélési esélyeit nagymértékben rontja. A szabadgyök extenzív termelődése az oxidatív stressz kiváltója (Halliwell 1996), amely befolyásolja a ligand-receptor kapcsolatok kialakulását, aktiválja a transzkripciós faktorokat, így befolyásolja a gének expresszióját a magban (Man K 2003 ).
A szabadgyök-reakciók dinamikáját vizsgáljuk a transzplantált betegekben a pre-, intra-, korai és késői posztoperatív szakban. Méréseket végzünk a normál graftfunkcióval rendelkező és a szövődményes vese- és májtranszplantáltak mintáiból. A szövettan eredmények alapján megállapított szövődményes vese- és májtranszplantált betegek biokémiai redox- és immunszuppressziós terápia paramétereit hasonlítjuk össze azzal a céllal, hogy a különböző szövődmények redox homeosztázisa jellemezhető legyen.
A transzplantált betegek terápiás gyógyszerszint monitorozása csökkenti a szövődmények kialakulásának előfordulását. Azonos dózis egyéni vérszintet eredményez. Az egyénre szabott immunszuppresszió létrehozása nem egyszerű feladat. A beteg klinikuma, a graftfunkció milyensége a beadott gyógyszer(ek) dózisának, vérszintje(inek) is a függvénye. Az utóbbit a gyógyszer-metabolizáló enzimek aktivitása szabja meg, amely külső és belső (genetika) tényezőktől függ. Vizsgáljuk, hogy az eltérő immunszuppresszióban részesülő betegcsoportokban van-e különbség a biokémiai és a redox paraméterek között. Az immunszuppresszió effektivitását elemezzük a gyógyszer vérszint nyomonkövetésével. Azt elemezzük, hogyan befolyásolja a terápiás-, a túl magas vagy alacsony gyógyszerkoncentráció a redox homeosztázist, illetve a graftfunkciót. A gyógyszer dózis, a vérszint és metabolikus kapacitás ismeretében a recipiens gyógyszeres terápiájának egyénre szabott módosítására teszünk javaslatot.
Vizsgáljuk a donorszerv beültethetőségét. Összehasonlitásokat végzünk a májdonor és a vesedonor redox illetve biokémiai paramétereit illetően. Ezeket az eredményeket vetjük össze a gyógyszermetabolizáló képességgel. Olyan paramétereket vizsgálunk a donor véréből, amelyek kiegészítő információkat adnak a beültetésre váró máj minőségéről.
Nemcsak a vesetranszplantáltak vesegraft funkcióját monitorozzuk, hanem a nagyműtétnek számító májtranszplantáltak vesekárosodását is elemezzzük a perioperatív vizeletminták biokémiai (vizeletenzimek) és szabadgyök-reakció vizsgálatok eredményeinek alapján.
Összefoglalva: A szabadgyök státusz változásából következtethetünk a graft pillanatnyi állapotára, a műtét utáni regenerálódás mértékére, az esetleges szövődmények kialakulására A génexpressziós vizsgálatokkal és az immunszuppressziós gyógyszerszint monitorozással segíthetünk a klinikusnak a protokoltól eltérő immunszuppresszió beállításában, A helyesen beállított terápia segítségével csökkenthetjük a graft kilökődés és a gyógyszer okozta toxicitás előfordulását

Number of students who can be accepted: 3

Deadline for application: 2019-12-31

 
All rights reserved © 2007, Hungarian Doctoral Council. Doctoral Council registration number at commissioner for data protection: 02003/0001. Program version: 2.2358 ( 2017. X. 31. )